Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Afganistano taikos derybos – aklavietėje: trukdo nežinia dėl kalinių paleidimo
BNS
Scanpix
Rugpjūčio 14-ąją paleisti Talibano kaliniai Kabule.

 Afganistano pareigūnai ir Talibanas atsidūrė aklavietėje dėl planuoto šimtų kovotojų paleidimo, sulaukę kai kurių užsienio vyriausybių pasipriešinimo, pirmadienį pranešė pareigūnai, veikiausiai pradedantys taikos derybas.

Derybos turėjo prasidėti netrukus po to, kai rugpjūčio 9 dieną Kabule tūkstančiai iškilių afganistaniečių, susirinkusių į šalies vyresniųjų susirinkimą – Loja Džirgą – sutiko paleisti apie 400 talibų, kalinamų už sunkius nusikaltimus. Tokiu būdu, kaip tikėtasi, buvo panaikinta didelė kliūtis deryboms su kovotojais pradėti.

Afganistano pareigūnai ketvirtadienį paleido tik 80 belaisvių, kiti liko įkalinimo vietose. 

„Šiandien taip pat neplanuojama paleisti nė vieno kalinio“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas Nacionalinės saugumo tarybos pareigūnas.

Šis vilkinimas yra „susijęs su kai kurių šalių susirūpinimu dėl tame sąraše esančių žmonių“, nurodė afganų derybininkas Ghulam Farooqas Majrohas.

Kitas Nacionalinės saugumo tarybos pareigūnas tai pat užsiminė apie kai kurių „tarptautinių partnerių abejones“ dėl kalinių paleidimo.

Konkrečių šalių nei tarybos pareigūnai, nei Gh. F. Majrohas nenurodė, tačiau Paryžius ir Kanbera nesutinka, kad būtų paleisti keli kovotojai, kaltinami dėl Prancūzijos ir Australijos piliečių bei karių žudymo.

2003 metais du talibų kovotojai nužudė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro darbuotoją prancūzę Bettiną Goislard. 2012 metais Kapisos provincijoje buvęs afganų karys nušovė penkis prancūzų karius ir dar 13 sužeidė.

Prancūzija „griežtai pasisako prieš paleidimą asmenų, nuteistų už nusikaltimus prieš Prancūzijos piliečius, ypač karius ir humanitarinės pagalbos darbuotojus“, šeštadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija. 

„Todėl paprašėme Afganistano pareigūno netęsti šių teroristų paleidimo [procedūros]“, – sakoma pareiškime.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas praėjusią savaitę tai pat nurodė, kad ragino nepaleisti buvusio afganų kariuomenės kario, nužudžiusio tris savo partnerius australus.

Prezidentas Ashrafas Ghani perspėjo, kad minėti 400 kovotojų kelia „pavojų pasauliui“.

Talibanas sakė, kad norėtų pradėti taikos derybas „per savaitę“ po 400 kalinių paleidimo, ir kaltino Kabulą atidėliojant derybas.

„Šis reikalas užstrigo, nes kita pusė nepaleidžia likusių kalinių, nors žadėjo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas Suhailas Shaheenas.

400 kovotojų paleidimas numatytas pagal apsikeitimo belaisviais planą, dėl kurio vasarį susitarė Talibanas ir Vašingtonas.

Apsikeitimas belaisviais yra viena iš sąlygų taikos deryboms pradėti. Vašingtonas spaudžia kovotojus paleisti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 17 15:47
Spausdinti