Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


AFRIKA
Afrikos šalių vadovai ragina atnaujinti rusiškų grūdų eksportą
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Afrikos lyderiai, dalyvaujantys derybose dėl taikos Ukrainoje, paragino vėl leisti rusiškų grūdų ir trąšų eksportą, kad būtų atgaivinta Juodosios jūros grūdų iniciatyva, ketvirtadienį pranešė Pietų Afrikos Respublika (PAR).

Grupė taip pat paragino Jungtines Tautas imtis veiksmų, kad būtų išlaisvinta 200 000 tonų Rusijos trąšų, užblokuotų Europos Sąjungos uostuose, teigė PAR prezidento Cyrilo Ramaphosos atstovas spaudai Vincentas Magwenya.

„Vadovai paragino imtis konkrečių veiksmų, kad būtų pašalintos kliūtys rusiškų grūdų ir trąšų eksportui, taip sudarant sąlygas atnaujinti visišką Juodosios jūros paketo iniciatyvos įgyvendinimą“, – Pretorijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė jis.

Praėjusį mėnesį Rusija pasitraukė iš JT ir Turkijos tarpininkauto susitarimo, pagal kurį Ukrainai buvo leista per Juodąją jūrą eksportuoti grūdus. Dėl to šoktelėjo grūdų kainos, smarkiai paveikusios neturtingesnes šalis.

Maskva reikalauja garantijų dėl kito susitarimo, susijusio su jos pačios eksportu, ypač trąšų komponentų.

Po praėjusią savaitę Sankt Peterburge vykusių derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu R. Ramaphosa ir šešių kitų valstybių vadovai, įskaitant Egipto prezidentą Abdel Fattahą al Sisi ir Senegalo lyderį Macky Sallą, paragino tenkinti kai kuriuos Kremliaus reikalavimus, sakė V. Magwenya.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas apkaltino Maskvą šantažu dėl pasitraukimo iš grūdų iniciatyvos, o Europos Sąjunga paragino Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalis spausti Kremlių atnaujinti šį sandorį.

Rusija pastarosiomis dienomis apgulė Ukrainos Odesos regiono uostus, kurie buvo svarbiausi grūdų eksportui, saugiam pagal susitarimą.

Egiptas, PAR ir Senegalas dalyvauja septynių Afrikos šalių diplomatinėse pastangose tarpininkauti siekiant taikos tarp Kyjivo ir Maskvos.

2023 08 04 09:21
Spausdinti