Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PASAULIS 2024
Afrikos šalys gailės investicijoms ir dėl to ateityje jų ūkiai mažiau augs
Kinley Salmonas

Užsachario Afrikos augimo perspektyvos 2024 m. kuklios. 2022-aisiais regiono BVP ūgtelėjo 4 proc., 2023 m. – 3,3 proc., o 2024 m. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) numato 4 proc. Pridėjus apie 2,6 proc. išaugusį gyventojų skaičių, toks derinys nežada visuotinio klestėjimo. Dar blogiau, kad regionas gali negreitai perkopti tuos kuklius skaičius.

Dauguma Afrikos ūkių neturi to, ko reikia viską keičiančiam ekonominiam augimui: išsilavinusios darbo jėgos, patikimų kelių ir elektros tiekimo, taip pat daug išteklių turinčios, nesusiteršusios valdžios. Pradėdamos nuo žemo atskaitos taško (ir turėdamos iš kur gauti pakankamai lėšų) skurdžios šalys gali įsukti įspūdingą ekonominį augimą rimtai pagerinusios elektros tiekimą, kelius ir raštingumą. Bet kai lėšų ir ūkio augimą skatinančių veiksnių maža, jos gali ilgą laiką neišnaudoti viso turimo potencialo. Galimas daiktas, kad toks likimas laukia daugelio Afrikos šalių artimiausiais metais.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

TVF pabrėžia, kad dauguma Afrikos ūkių nebeturi iš kur gauti lėšų, todėl sunku investuoti į ateitį. Pirma, susidėjus COVID-19, karui Ukrainoje ir išlaidoms iš paskolų, dažnai su menka grąža, daugelis prikaupė skolų. Kai kurios, kaip antai Gana ir Zambija, jau nemokios ir vykdo skausmingas TVF programas.

2024 01 26 08:00
Spausdinti