Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV IR RUSIJA
Aiškėja, kaip D. Trumpas galėtų siūlyti užbaigti Rusijos karą Ukrainoje
IQ
Scanpix
D. Trumpas.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas privačiame pokalbyje sakė, kad jis galėtų užbaigti Rusijos karą Ukrainoje spausdamas Ukrainą atiduoti dalį teritorijos, rašo amerikiečių dienraštis „The Washington Post“.

Apie tokias privačias kalbas pranešė su planais susipažinę asmenys, nenorėję atskleisti savo tapatybės, tačiau D. Trumpo politinės kampanijos atstovė Karoline Leavitt „The Washington Post“ tokias žinias paneigė, teigdama, jog tokie šaltiniai spekuliuoja ir neturi jokio supratimo, kas vyksta arba kas dar nutiks.

Anot šaltinių, pagal D. Trumpo planą Ukraina būtų spaudžiama atiduoti Krymą ir Donbasą Rusijai. Buvęs JAV prezidentas anksčiau yra teigęs, kad Rusijos karą Ukrainoje galėtų užbaigti per 24 valandas, tačiau atsisakė detalizuoti, kokių tikslių priemonių imtųsi. D. Trumpas iš užkulisių taip pat stabdo ir 60 mlrd. JAV dolerių vertės paramos paketo Ukrainai priėmimą JAV Kongrese – projektas yra įstrigęs jau šešis mėnesius, ir tai tiesiogiai atsiliepa Ukrainos pajėgumams fronte.

Privačiuose pokalbiuose lapkritį perrinkimo siekiantis buvęs JAV prezidentas taip pat yra sakęs, kad, jo manymu, ir Rusija, ir Ukraina nori išvengti pažeminimo ir ieško išeičių, o kai kurių Ukrainos teritorijų gyventojai neprieštarautų tapti Rusijos dalimi.

D. Trumpą remiantys užsienio politikos ekspertai teigia, kad reikėtų pašalinti Kinijos keliamas grėsmes JAV ir ieškoti būdų, kaip sumažinti augančią Maskvos priklausomybę nuo Pekino karybos, pramonės ir ekonomikos sektoriuose. Šie ekspertai pasisako ir už NATO plėtros ribojimą, rašo „The Washington Post“. Ekspertės Fionos Hill vertinimu, D. Trumpo aplinkos asmenys mato Rusijos karą Ukrainoje kaip regioninį dvišalį konfliktą, o ne kaip grėsmę visos Europos saugumui.

Tiesa, mažai vilties, jog JAV turi pakankamai svertų priversti Ukrainą sėsti prie tokių sąlygų derybų stalo, sakė „The Washington Post“ kalbintas ekspertas Michaelas Kofmanas. F. Hill teigimu, deryboms tarp Rusijos ir Ukrainos turėtų pritarti ir Europa, o šiuo atveju tokio pritarimo gauti nepavyktų.

2024 04 08 17:29
Spausdinti