Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
Aklavietė tik gilėja: JAV Atstovų Rūmams niekaip nepavyksta išsirinkti pirmininko
BNS
Unsplash

Jau antrą dieną iš eilės JAV Atstovų Rūmus yra apėmusi krizė, naujuose balsavimo turuose neišsiaiškinus nugalėtojo varžybose dėl pirmininko posto.

Po šeštojo balsavimo Atstovų Rūmai iki ketvirtadienio vidurdienio paskelbė pertrauką, suteikdami respublikonams keletą brangių valandų persigrupuoti ir apsispręsti dėl naujos strategijos prieš grįžtant į kovą.

Konservatorių griežtosios linijos šalininkai blokuoja Kevino McCarthy pasirinkimą žeminančioje priešpriešoje, kuri paralyžiavo žemųjų Kongreso rūmų darbą nuo tada, kai po Naujųjų metų nedidele dauguma Kongreso kontrolė pradėjo priklausyti respublikonams.

Maždaug 20 respublikonų trečiadienį trijuose užsitęsusiuose balsavimuose nesuteikė K. McCarthy daugumos ir privertė dar kartą atidėti balsavimą per naktį, tačiau ši drama beveik nieko neparodė, po to, kai antradienį maištininkai visą laiką trukdė Kalifornijos Kongreso nariui prasibrauti prie plaktuko.

Dėl respublikonų kovų, kurias demokratų prezidentas Joe Bidenas pavadino „gėdingomis šaliai“, 2023 metais pirmininkavimo rinkimai tapo pirmaisiais per šimtmetį, dėl kurių prireikė tiek daug balsavimo turų.

Dėl šios aklavietės parlamento rūmai negali prisaikdinti naujų narių, užpildyti komitetų, priimti teisės aktų leidybos taisyklių ar derėtis dėl išeities iš šio paralyžiaus.

K. McCarthy, surinkęs milijonus dolerių, kad išrinktų dešiniojo sparno įstatymų leidėjus, praėjusių metų kadencijos vidurio rinkimuose po ketverių neveiksnumo metų sugrąžino savo partijai daugumą Atstovų Rūmuose.

Buvęs 57-erių verslininkas jau seniai troško galimybės pakeisti demokratę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), kuri yra tarsi JAV politikos ikona, laikiusi plaktuką praėjusiame Kongrese.

2023 01 05 08:36
Spausdinti