Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


RYTŲ AFRIKA
„Amnesty International“: per „žudynes“ Etiopijos Tigrėjaus regione žuvo dešimtys civilių
BNS
Scanpix
Etiopijos kariuomenės kareiviai Tigrėjuje.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ketvirtadienį paskelbė, kad per „žudynes“ Etiopijos Tigrėjaus regione, dėl kurių liudininkai kaltina vietos valdančiąją partiją remiančias pajėgas, žuvo dešimtys civilių.

Tai pirmas daug civilių aukų pareikalavęs savaitę trunkančio kruvino konflikto Tigrėjuje incidentas, apie kurį pranešta. Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas, Nobelio taikos premijos laureatas, karinę operaciją regione pradėjo esą atsakydamas į regiono, kurį valdo Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontas (TPLF), pajėgų ataką.  

„Amnesty International“ šiandien gali patvirtinti,.. kad dešimtys, o galbūt šimtai žmonių lapkričio 9-ąją buvo nudurti ar mirtinai užkapoti Mai Kadros mieste Etiopijos Tigrėjaus regiono Pietvakarių zonoje“, – sakoma organizacijos ataskaitoje.

Joje nurodoma, kad „Amnesty International“ „skaitmeniniu būdu patikrino siaubingas nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose matyti visame mieste išmėtyti ar neštuvais nešami lavonai“.

Žuvusieji „turėjo žaizdų, tikriausiai padarytų aštriais ginklais, tokiais kaip peiliai ir mačetės“, remdamasi liudininkų pranešimais nurodo organizacija.

Liudininkų teigimu, ataką po vieno pralaimėjimo Etiopijos kariuomenei įvykdė su TPLF susijusios pajėgos, bet „Amnesty International“ nurodė „negalinti patvirtinti, kas yra atsakingas už šiuos nužudymus“.

Vis dėlto organizacija paragino TPLF vadus ir pareigūnus „paaiškinti savo pajėgoms ir šalininkams, kad tyčinės atakos prieš civilius yra absoliučiai draudžiamos ir prilygsta karo nusikaltimams“.

Abiy Ahmedas karinę operaciją Tigrėjuje lapkričio 4 dieną įsakė pradėti pareiškęs, kad TPLF atakavo federalinių pajėgų stovyklas. Pati regioninė partija tai neigia.

Nuo pat operacijos pradžios Tigrėjaus regione beveik visiškai neveikia komunikacijos, todėl labai sunku patikrinti vienas kitam prieštaraujančius pranešimus.

Abiy Ahmedas ketvirtadienį sakė, kad jo armija pasiekė didelių laimėjimų Tigrėjaus vakaruose.

Tūkstančiai etiopų pabėgo per sieną į kaimyninį Sudaną. Jungtinės Tautos įspėja dėl humanitarinės krizės Tigrėjuje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 13 13:18
Spausdinti