Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


COVID-19
Anglijoje atšaukti ribojimai dėl COVID-19
BNS
Scanpix
Londoniečiai švenčia karantino pabaigą.

Jungtinės Karalystės vyriausybė pirmadienį atšaukė didžiąją dalį dėl koronavirusinės pandemijos įvestų suvaržymų Anglijoje, žengdama žingsnį, kurį mokslininkai ir opozicija pasmerkė kaip pavojingą šuolį į nežinomybę.

Nuo vidurnakčio (2 val. Lietuvos laiku) vėl gali veikti tokios vietos kaip naktiniai klubai, taip pat pilnu pajėgumu gali veikti kitos įstaigos uždarose patalpose, tačiau nebelieka teisiškai nustatytos tvarkos dėl kaukių dėvėjimo ir darbo iš namų.

Kaip praėjusią savaitę teigė sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas), verslas ir didelių renginių organizatoriai bus skatinami naudoti COVID-19 statuso sertifikatus „didelės rizikos aplinkose“.

Vyriausybė taip pat tikisi, kad žmonės dėvės apsaugines kaukes viešajame transporte ir uždarose erdvėse.

Mokslininkai būgštauja, kad paskutinių reikalavimų, tokių kaip privalomas apsauginių kaukių dėvėjimas ir fizinio atstumo laikymasis, atšaukimas gali vėl sukelti problemų. Pasak jų, turėtų likti galioti ir kitos rekomendacijos, pavyzdžiui, dėl darbo iš namų.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, kuriam teko saviizoliuotis po to, kai koronavirusu užsikrėtė jo sveikatos apsaugos sekretorius, paragino visuomenę išlikti apdairią, o žmones, kurie dar nepasiskiepijo, tai padaryti ir prisijungti prie dviejų trečdalių JK suaugusiųjų, kurie dabar yra visiškai vakcinuoti.

B. Johnsonas gynė sprendimą nuo pirmadienio Anglijoje atšaukti didžiąją dalį dėl pandemijos įvestų suvaržymų, nors naujų paros užsikrėtimų skaičius šiuo metu viršija 50 tūkstančių – daugiau fiksuojama tik Indonezijoje ir Brazilijoje.

Žiniasklaida liepos 19-ąją pavadino „Laisvės diena“.

„Jei to nepadarysime dabar, atsiversime rudenį, žiemos mėnesiais, kai virusas turi šalto oro pranašumą“, – vaizdo pranešime sakė premjeras.

Be to, šią savaitę prasidedančios mokyklinės vasaros atostogos tapo „vertinga priešgaisrine proskyna“, sakė jis.

„Jei to nepadarysime dabar, turime savęs paklausti, ar apskritai kada nors tai padarysime? Taigi, dabar yra tinkamas momentas, tačiau turime tai padaryti atsargiai“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Opozicinės Leiboristų partijos atstovas sveikatos klausimais Jonathanas Ashworthas pareiškė, kad vyriausybė elgiasi „neatsakingai”, ir atkartojo ekspertų tvirtinimus, kad atsivėrimas kelia grėsmę pasaulinei sveikatai.

„Esame prieš atsivėrimą be jokių galiojančių atsargumo priemonių”, – transliuotojui BBC sakė J. Ashworthas, ypač kritikavęs vyriausybės planą dėl apsauginių kaukių.

Vyriausybė tvirtina, kad po sėkmingos vakcinacijos programos visos rizikos ligoninėms yra valdomos.

Tačiau profesorius Neilas Fergusonas iš Londono imperatoriškojo koledžo perspėjo, kad Britanija artėja prie 100 tūkst. per parą patvirtinamų COVID-19 atvejų, tampant nevaldomu delta variantui.

„Tikrasis klausimas yra, ar gausime dvigubai tiek [atvejų], ar dar daugiau? Ir čia krištolinis rutulys pradeda nebeveikti“, – sakė jis BBC.

”Galime turėti 2 000 hospitalizacijų per parą, 200 000 atvejų per parą, bet tai daug mažiau aišku”, – teigė ekspertas.

„Įspėjamoji lemputė mirksi raudonai”

Nors Britanijoje fiksuojama daug mažiau mirčių nuo koronaviruso nei per ankstesnes bangas, visiškas atsivėrimas vis tiek užkrautų didelį krūvį ant Nacionalinės sveikatos tarnybos pečių ir kelia grėsmę dėl naujų variantų pasėjimo, teigia medikai.

Aukšto rango konservatorių parlamentaras Jeremy Huntas, buvęs sveikatos apsaugos sekretorius, sakė, kad vyriausybei derėtų pasimokyti iš Izraelio ir Nyderlandų, kuriems teko atšaukti neseniai įvestus atlaisvinimus.

„Įspėjamoji lemputė ant NHS skydelio mirksi ne geltonai, ji mirksi raudonai”, – sakė jis BBC radijui.

Škotija ir Velsas, kurių decentralizuotos vyriausybės nustato savo sveikatos politiką, teigė, kad, be kitų apribojimų, išlaikys reikalavimą dėl veido kaukių dėvėjimo.

Tačiau Anglijoje visi apribojimai buvo panaikinti. Sporto stadionuose, kino teatruose ir teatruose lankytojai dabar gali užimti visas numatytas vietas.

Visiškai paskiepyti gyventojai, grįžtantys iš į „geltonąjį sąrašą“ įtrauktų Europos šalių nebeturi karantinuotis, nors paskutinę minutę vyriausybė nusprendė palikti tokį reikalavimą grįžtantiesiems iš Prancūzijos.

Taip pat lieka galioti reikalavimas saviizoliuotis po artimo kontakto su užsikrėtusiuoju koronavirusu, dėl kurio pastarosiomis savaitėmis milijonams moksleivių ir darbuotojų teko likti namuose, o verslas perspėjo apie rimtą ekonomikos sutrikdymą.

Iš pradžių Dauningo gatvės atstovas paskelbė, kad tiek B. Johnsonas, tiek iždo kancleris Rishi Sunakas, kontaktavę su koronavirusu užsikrėtusiu S. Javidu, dalyvauja bandomojoje programoje ir todėl gali ir toliau dirbti savo kabinetuose, o nedarbo metu izoliuosis. 

Tačiau kilus pasipiktinimui atstovas pakeitė poziciją ir pranešė, kad nė vienas iš šių pareigūnų nedalyvauja programoje ir dirbs nuotoliniu būdu.

B. Johnsonas, kuris pernai buvo gydomas nuo koronaviruso ligoninėje, iki liepos 26-osios liks savo užmiesčio rezidencijoje Čekerse, esančiame į šiaurės vakarus nuo Londono, kur jis buvo tuo metu, kai su juo susisiekė NHS pareigūnai.

„Mes trumpai svarstėme idėją dalyvauti bandomojoje programoje, kuri leidžia žmonėms kasdien testuotis, – sakė premjeras. – Bet manau, kad kur kas svarbiau, kad visi laikytųsi tos pačios taisyklės.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 19 10:05
Spausdinti