Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ŽEMĖS ŪKIS
Argentina pirmoji pasaulyje pritarė genetiškai modifikuotų kviečių auginimui
BNS

Argentina tapo pirmąja pasaulio valstybe, pritarusia genetiškai modifikuotų kviečių auginimui ir vartojimui, rodo ketvirtadienį Buenos Airėse paskelbtas šalies mokslininkų komisijos pranešimas.

Komisijos pareiškime sakoma, kad ji aprobavo sausrai atsparius genetiškai modifikuotus kviečius.

Argentina yra ketvirta šalis pasaulyje pagal kviečių eksporto apimtį.

„Tai pirmas pasaulyje pakantumą sausrai nulemiančios kviečių genetinės transformacijos patvirtinimas“, – sakoma Nacionalinės mokslo ir technologijų komisijos (CONICET) pareiškime.

„Kad būtų galima prekiauti Argentinoje, šiai kviečių genetinei transformacijai turi pritarti Brazilija, istoriškai pagrindinė Argentinos kviečių rinka“, – nurodė CONICET.

Maždaug 45 proc. Argentinos kviečių eksporto 2019 metais sudarė eksportas į Braziliją. Kitos svarbios rinkos yra Indonezija, Čilė ir Kenija.

Sausrai atsparius kviečius HB4 sukūrė Argentinos biotechnologijų kompanija „Bioceres“ drauge su Nacionaliniu universitetu ir CONICET.

„Dabar turime eiti į pasaulį ir įtikinti žmones, kad tai supergerai, sugebėti sukurti rinkas šiems kviečiams, kurie yra raidos šuolis“, – sakė „Bioceres“ vadovas Federico Trucco.

Visgi F. Trucco pripažino, kad pasiekti Brazilijos pritarimą gali būti sunku.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 09 09:42
Spausdinti