Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PROTESTAI ARGENTINOJE
Argentiniečiai protestuoja prieš naujojo prezidento ekonomines reformas
ELTA
Scanpix
Argentiniečiai protestuoja prieš naujojo prezidento ekonomines reformas.

Tūkstančiai argentiniečių trečiadienį išėjo į sostinės gatves ir susirėmė su policija, protestuodami prieš prezidento Javiero Milei paskelbtą dekretą dėl plataus masto ekonominių reformų ir dereguliavimo.

Profsąjungų prašymu surengę protestą demonstrantai reikalavo, kad įsikištų teismai ir pripažintų negaliojančiu milžinišką dekretą, kuris, jų teigimu, sumažins darbuotojų ir vartotojų apsaugą.

Šią savaitę ultralibertaro J. Milei, pradėjusio eiti pareigas gruodžio 10 dieną, prašymu Kongresas renkasi į neeilinę sesiją, kad apsvarstytų šį planą.

Trečiadienį jis nusiuntė parlamentui įstatymų paketą, kuriuo numatomas jo dekreto įgyvendinimas.

Šalyje, įpratusioje prie didelio vyriausybės kišimosi į rinką, dekretu būtų pakeista arba panaikinta daugiau kaip 350 ekonominių reglamentų.

Be kita ko, juo panaikinama viršutinė nuomos kainos riba, kai kurios darbuotojų apsaugos priemonės ir įstatymai, saugantys vartotojus nuo piktnaudžiavimo kainų didinimu tuo metu, kai metinė infliacija viršija 160 proc., o skurdo lygis – 40 proc.

Šeštadienį kelios pilietinės organizacijos kreipėsi į teismą su prašymu pripažinti dekretą prieštaraujančiu Konstitucijai.

Trečiadienį protestuotojai mojavo Argentinos vėliavomis ir plakatais su užrašais: „Tėvynė neparduodama“.

„Mes neabejojame prezidento Milei teisėtumu, bet norime, kad jis gerbtų valdžių pasidalijimą. Darbuotojai turi ginti savo teises, kai yra pažeidžiama Konstitucija“, – eitynėse žurnalistams sakė statybininkų profsąjungos lyderis Gerardo Martinezas.

Valstybės išlaidų „pjūklas“

Protestui pasibaigus, pavienės nedidelės grupelės toliau konfliktavo su policija. Vietos žiniasklaida pranešė, kad buvo suimti septyni žmonės.

J. Milei „pjūklas“ per valstybės išlaidas sukėlė keletą gatvės protestų prieš vyriausybę.

Tarp kitų dekreto aspektų – automatinio pensijų didinimo nutraukimas, teisės streikuoti apribojimas, privačių sveikatos priežiūros paslaugų kainų apribojimų sušvelninimas ir kai kurių valstybinių įmonių privatizavimas.

Juo taip pat nutraukiama apie 7 000 valstybės tarnybos sutarčių.

Jei abeji Kongreso rūmai nepanaikins viso plano, dekretas įsigalios penktadienį.

J. Milei kraštutinių dešiniųjų partija „Laisvės proveržis“ turi 40 vietų iš 257 parlamento žemuosiuose rūmuose ir septynis senatorius iš 72.

„Dekretas naikina visas darbo teises, – sakė proteste dalyvavęs 45 metų mokytojas Martinas Lucero. – Argentinos žmonės išrinko Milei valstybės prezidentu, o ne imperatoriumi“.

53 metų prezidentas, save vadinantis „anarchokapitalistu“, užsibrėžė tikslą sumažinti išlaidas, siekiančias penkis procentus bendrojo vidaus produkto.

Netrukus po to, kai pradėjo eiti pareigas, jo administracija devalvavo Argentinos pesą daugiau kaip 50 proc. ir paskelbė, kad nuo sausio mėnesio bus labai sumažintos dosnios valstybės subsidijos degalams ir transportui.

J. Milei taip pat paskelbė sustabdysiantis visus naujus viešuosius statybos projektus ir metams – valstybinę reklamą.

2023 12 28 08:15
Spausdinti