Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


MASKVA AŠAROMIS NETIKI
Arktyje įšalusios A. Navalno svajonės apie Rusiją
Evaldas Labanauskas
Facebook
Aleksejaus Navalno sugrįžimas į Rusiją 2021 m.

Šią savaitę suėjo treji metai, kai nuodijimą „Novičioku“ išgyvenęs opozicionierius Aleksandras Navalnas grįžo į Rusiją, ir tai buvo paskutinis kartas, kai jis įkvėpė laisvės oro. Netrukus po grįžimo iš Vokietijos, kurioje gydėsi po apnuodijimo, ir arešto 2021 m. pradžioje IQ kalbėjosi su jo bendražygiu Leonidu Volkovu.

„Kai jam buvo koma, mes puikiai žinojome, kad jis grįš tuoj pat, pasveikęs. Kai jis atsigavo po komos, mes irgi visi žinojome, kad reikia tik sulaukti reabilitacijos pabaigos. Tai klausimas, apie kurį išvis nebuvo diskutuojama, nes negrįžti į Rusiją A. Navalnui reikštų sunaikinti visus dešimties metų politinės veiklos vaisius. To, ką jis daro, tęsti už Rusijos ribų neįmanoma. Todėl šis klausimas net nebuvo svarstomas“, – į klausimą, kodėl A. Navalnas pasirinko grįžti, IQ atsakė L. Volkovas ir teigė, kad „šis klausimas puikiai iliustruoja, kaip skiriasi europietiškas ir mūsų požiūris bei kaip niekas Europoje nesupranta, kas vyksta“.

Daugeliui paprastų rusų yra normalu, kad V. Putinas pasistatė ištaigingus rūmus Juodosios jūros pakrantėje , o kiti aukšti pareigūnai vagia milijardus, žemesni – milijonus. Jie ir patys taip darytų, jei būtų jų vietoje.

Vis dėlto, kaip trečiadienį socialiniuose tinkluose pripažino pats A. Navalnas, šį klausimą jis nuolat girdi ir Rusijoje: „Trejus metus atsakinėju į tą patį klausimą. Zekai jį užduoda paprastai ir tiesiai. Kalėjimo pareigūnai klausia švelniai, išjungę diktofoną: „Kodėl grįžote?“

„Turiu savo šalį ir savo įsitikinimus. Nenoriu atsisakyti nei savo šalies, nei savo įsitikinimų. Ir negaliu išduoti nei vieno, nei kito. Jei tavo įsitikinimai ko nors verti, turi norėti juos ginti. Ir, jei reikia, kai ką paaukoti, – paaiškino savo motyvus opozicionierius. – O jei nesi tam pasiruošęs, vadinasi, neturi jokių įsitikinimų. Tik manai, kad juos turi. Bet tai nėra įsitikinimai ir principai, tai tik mintys galvoje.“

Jis taip pat pakartojo savo idėjas: žmonės valdžioje turi keistis vykstant sąžiningiems ir laisviems rinkimams, teismai turėtų būti teisingi, korupcija žlugdo valstybę, o cenzūros neturėtų būti.

„Dabar valdžioje yra sektantai ir marginalai. Apskritai jie neturi jokių idėjų. Vienintelis jų tikslas – išsilaikyti postuose. O iki tobulumo ištobulinta veidmainystė leis jiems apsigaubti bet kokiu viršeliu. Taigi poligamai tapo konservatoriais. Sovietų Sąjungos komunistų partijos nariai tapo stačiatikiais. „Auksinių pasų“ ir ofšorinių sąskaitų savininkai – agresyviais patriotais. Melas, melas ir tik melas. Jis žlugs ir grius. Putino valstybė negyvybinga. Vieną dieną pažvelgsime į ją ir jos nebebus. Pergalė neišvengiama. Tačiau kol kas turime nepasiduoti ir laikytis savo įsitikinimų“, – optimistiškai baigė A. Navalnas, neseniai perkeltas kalėti į pataisos koloniją Arktyje.

Prieš trejus metus optimizmo dėl ateities nebuvo praradęs ir L. Volkovas. A. Navalnui grįžus Rusijoje kilo protestai, kurie buvo žiauriai numalšinti. Todėl L. Volkovas tuomet teigė, kad Kovos su korupcija fondas (FBK) nutarė nekviesti žmonių kiekvieną savaitę protestuoti, bet žadėjo kauptis jėgas, „surengti kažką ypač galingo“ ir paveikti tų metų rudenį vykusius Rusijos Dūmos rinkimus. Nieko tokio neįvyko, o A. Navalno organizacija FBK buvo praktiškai visiškai sunaikinta Rusijoje.

Net ir Rusijos agresija prieš Ukrainą, kurią A. Navalnas pasmerkė, nemobilizavo opozicijos Vladimiro Putino režimui.

Pats opozicionierius 2021 m. buvo nuteistas kalėti pustrečių metų, 2022 m. – devyneriems metams, 2023 m. – dar devyniolikai metų. Jo organizacija toliau veikia iš užsienio (pats L. Volkovas, kaip ir dalis kitų bendražygių, gyvena Lietuvoje). FBK aktyviai bando prisidėti prie sankcijų taikymo Rusijos pareigūnams ir oligarchams.

Organizacija taip pat toliau vykdo žurnalistinius tyrimus apie V. Putino režimo atstovų korupciją ir nusikaltimus. Sausį FBK išsiaiškino, kad vyriausioji Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukra Marija Voroncova 2019–2022 m. uždirbo 944 mln. rublių (10,7 mln. JAV dolerių) kaip neskaidrios medicinos įmonės „Nomeco“ darbuotoja.

Nors tokios naujienos patrauklios ne Rusijoje veikiančiai žiniasklaidai, o ir FBK tyrimai sulaukia milijonų peržiūrų socialiniuose tinkluose, realios įtakos turi nedaug. Korumpuoti Rusijos valdžios atstovai ne tik kad nėra traukiami baudžiamojon atsakomybėn, bet ir išsaugo pareigas. V. Putinui valdant per daugiau nei dvidešimt metų buvo sukurtas į visus socialinius sluoksnius persismelkęs korupcijos tinklas, ant kurio ir laikosi pats režimas.

Rusija nuo seniausių laikų garsėjo korupcija, kai karjeros siekiama ne valstybės ar visuomenės labui, o pačiam asmeniui praturtėti. Todėl daugeliui paprastų rusų yra normalu, kad V. Putinas pasistatė ištaigingus rūmus Juodosios jūros pakrantėje (FBK tyrimas), o kiti aukšti pareigūnai vagia milijardus, žemesni – milijonus. Jie ir patys taip darytų, jei būtų jų vietoje.

Tokie protestai Rusijoje tėra pavieniai ir atsitiktiniai, o A. Navalnui atsidūrus už poliarinio rato, jo raginimai laikytis įsitikinimų ir siekti permainų vis mažiau imponuoja rusams.

Be to, Maskvai pradėjus visa apimantį karą prieš Ukrainą, saugumo organizacijos ypač sustiprino represijas. Dauguma opozicionierių, kurie neišvyko iš šalies, buvo įkalinti ir jokio pasipriešinimo režimui nenumatoma.

Tiesa, įdomus sutapimas: trečiadienį, lygiai treji metai nuo A. Navalno grįžimo, viename Rusijos centrinės Baškirijos respublikos miestelyje įvyko gan gausus protestas, pasibaigęs susirėmimais su riaušių policija. Neramumai kilo ekologijos aktyvistui ir kovotojui už baškirų kalbos apsaugą Failiui Alsynovui skyrus ketverių metų įkalinimo bausmę už esą neapykantos kurstymą. Spaudžiant maždaug 20 laipsnių šalčiui, vyrų minios susirėmė su policija, dešimtys žmonių buvo sulaikyti ir sužeisti. Rusijos valdžia pagrasino griežtai nubausti protestuotojus ir dėl neramumų tradiciškai apkaltino užsienyje veikiančias jėgas.

Vis dėlto tokie protestai Rusijoje tėra pavieniai ir atsitiktiniai, o A. Navalnui atsidūrus už poliarinio rato, jo raginimai laikytis įsitikinimų ir siekti permainų vis mažiau imponuoja rusams.

2024 01 18 13:26
Spausdinti