Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KALNŲ KARABACHAS
Armėnija paskyrė naują gynybos ministrą
BNS
Scanpix
Lapkričio viduryje protestuojai reikalavo N. Pašiniano atsistatydinimo.

Armėnija penktadienį paskyrė naują gynybos ministrą, šalyje nerimstant protestams po pralaimėjimo kelias savaites trukusiame kare su senu priešininku Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho.

Prezidentūros pareiškime sakoma, kad naujasis gynybos ministras yra Vagaršakas Arutiunianas, premjero Nikolo Pašiniano patarėjas gynybos klausimais, gynybos ministro poste taip pat dirbęs 1999–2000 metais.

Lapkričio 9 dieną N. Pašinianas paskelbė apie taikos susitarimą, kuriam tarpininkavo Rusija, dėl šešias savaites trukusio brutalaus karo su Azerbaidžanu užbaigimo. Per šį konfliktą dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono žuvo tūkstančiai žmonių, o dešimtys tūkstančių turėjo palikti savo namus.

Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui dideles ginčijamos teritorijos dalis, kurias armėnų separatistai kontroliavo nuo 10-ojo dešimtmečio karo.

Susitarimas sukėlė pasipiktinimą Armėnijoje, kur į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų, Jie veržėsi į vyriausybinius pastatus sostinėje Jerevane, vadino N. Pašinianą išdaviku ir reikalavo jo atsistatydinimo.

N. Pašinianas pirmadienį atleido savo užsienio reikalų ministrą, bet atmetė savo atsistatydinimo galimybę.

Iki šiol gynybos ministro poste dirbęs Davidas Tonojanas pareiškime išreiškė viltį, kad jo pakeitimas padės mažinti įtampą.

„Dabartinėje situacijoje reikia mažinti įtampą. Norėčiau, kad mano atsistatydinimas būtų vertinamas tiksliai pagal šią logiką“, – sakoma jo pareiškime.

Protestuotojai penktadienį vėl blokavo kelias Jerevano centro gatves ir reikalavo N. Pašiniano atsistatydinimo.

Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas penktadienį taip pat pakeitė darbo ir nepaprastųjų situacijų ministrus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 20 13:33
Spausdinti