Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KALNŲ KARABACHO KONFLIKTAS
Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgos tęsia susirėmimus
BNS
Scanpix
Azerbaidžano pajėgos.

Tarp Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgų pirmadienį tęsėsi susirėmimai dėl ginčijamo separatistinio Kalnų Karabacho regiono, išvakarėse įsiplieskus įnirtingiems susirėmimams tarp šalių.

Pirmadienį ryte Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Armėnijos kariuomenė intensyviai apšaudo Azerbaidžano Tartaro miestą. O Armėnijos pareigūnai pareiškė, kad susirėmimai tęsėsi visą naktį ir ryte Baku atnaujino „puolamuosius veiksmus“.

Azerbaidžano gynybos ministerija pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad per susirėmimus žuvo daugiau nei 550 armėnų karių. Armėnijos pareigūnai šią informaciją paneigė.

Kalnų Karabacho separatistai pranešė, kad per susirėmimus pirmadienį žuvo 28 sukilėliai, iš viso žuvusiųjų karių yra jau 59.

„28 kariai žuvo susirėmimuose“ pirmadienį, sakoma Kalnų Karabacho gynybos ministerijos pranešime. Tuo metu Baku dar nepaskelbė informacijos apie nuo sekmadienio kariuomenės patirtus nuostolius.

Armėnijos gynybos ministerijos atstovas Artsrunas Hovhanisianas pirmadienį sakė, kad sužeista daugiau nei 200 žmonių.

Europos Sąjunga savo ruožtu pirmadienį perspėjo regiono galias nesikišti į susirėmimus Kalnų Karabache ir pasmerkė kovos veiksmų „rimtą paaštrėjimą“, keliantį grėsmę stabilumui regione.

ES atstovas užsienio reikalams Peteris Stano pareiškė, kad Briuselis negali patvirtinti pranešimų, jog prie konflikto prisijungė išorinės jėgos, tačiau pridūrė: „Bet koks išorinis kišimasis į šį konfliktą yra nepriimtinas.“

„Niekas neturėtų būti suinteresuotas ir niekas nepasipelnys iš kilusio visuotinio karo, būtent to mes norime išvengti, – kalbėjo jis. – Mes kaip ES, kaip tarptautinė bendruomenė, raginame visus dalyvaujančius veikėjus nedelsiant liautis, o visus kitus regiono veikėjus – prisidėti, kad susidūrimai būtų nutraukti.“

„Šis (konflikto) paaštrėjimas... yra labai neraminantis, net gresia (peraugti) į rimtą, rimtą paaštrėjimą ir (turėti) rimtų pasekmių stabilumui regione“, – nurodė P. Stano. 

„Mes raginame nedelsiant nutraukti ugnį, priešiškus veiksmus, imtis deeskalacijos ir griežtai laikytis paliaubų“, – P. Stano sakė žurnalistams.

Įnirtingi susirėmimai sekmadienio rytą prasidėjo etninių armėnų pajėgų kontroliuojamame Azerbaidžanui priklausančiame separatistiniame rajone.

Kalnų Karabachą iš Azerbaidžano 1994 metais atplėšė Armėnijos remiami separatistai per 10-o dešimtmečio karą, kuris baigėsi negalutinėmis paliaubomis.

Šią teritoriją dabar valdo Armėnijos remiama separatistų vyriausybė, paskelbusi nepriklausomybę, kurios nepripažino nė viena valstybė.

Kol kas neaišku, kas išprovokavo sekmadienį atsinaujinusius susirėmimus, kurie yra kruviniausi nuo liepos mėnesio, kai abejose pusėse žuvo 17 žmonių.

Maždaug 4 400 kv. km ploto Kalnų Karabacho regionas yra už 50 km nuo Armėnijos sienos. Armėnijos remiamos vietos pajėgos taip pat yra užėmusios dalį Azerbaidžanui priklausančios teritorijos už šio regiono ribų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 28 15:46
Spausdinti