Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PASAULIS 2024
Artimųjų Rytų autokratai siūlo butaforinius rinkimus. Tikri per daug pavojingi
Nicolas Pelhamas

Sprendžiant iš rinkimų ciklų, Artimieji Rytai – tikras demokratijos įsikūnijimas. Egiptas surengė rinkimus 2023-iųjų gruodį, o 2024-aisiais Alžyras, Iranas, Mauritanija ir Tunisas. Deja, gal tik išskyrus Mauritaniją, tie rinkimai bus farsas. Rezultatai nusprendžiami iš anksto. Autokratai laimės didžiule persvara ir toliau valdys, o labiau į demokratines panašios regiono šalys, Irakas, Kuveitas, Libanas ir Marokas, toliau kapanosis. Bet juk mes siūlome stabilumą, sako despotai.

Kurgi ne. Be apsauginio vožtuvo, kurį duoda demokratinis dalyvavimas, virš jų režimų kabos maišto šmėkla. Izraeliečių ir palestiniečių karas jau trečią kartą per dešimt metų vėl budina arabų visuomenę. Nešini Palestinos vėliava, nepatenkintieji mes iššūkį niekam neatsakingiems ir korumpuotiems valdovams. Tik didesnės represijos sustabdys domino efektą, pradedant Palestinos autonomija ir einant prie Jordanijos ir Egipto.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Kontrolę sugriežtins ir Persijos įlankos valstybės. Demokratija joms atrodo ne mažesnė grėsmė už džihadizmą. Saudo Arabijoje pagal įstatymus kas ketverius metus turėtų vykti savivaldos rinkimai. Bet faktinis valdovas Muhammadas bin Salmanas juos laiko slidžiu keliu, galinčiu baigtis atskaitingumo ir atstovavimo reikalavimais. Niekas nedrįsta jo paklausti, kodėl nukrypo nuo tvarkaraščio.

2024 01 11 09:00
Spausdinti