Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Aštuntoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt

20:12 Energodaro policija praneša, kad 2 Rusijos tankai ir 2 šarvuočiai bando prasiveržti iki Zaporožės atominės jėgainės. Juos stabdo Teritorinės gynybos savanoriai.

20:07 Chersone Rusijos pajėgos užėmė regioninės televizijos pastatą. Ukrainos Rada skelbia, kad jis greičiausiai bus naudojamas skleisti dezinformaciją apie tai, kad visa Ukraina kapituliavo.

20:01 Ukrainos karinė žvalgyba skelbia, kad jos kariai Hostomelyje sunaikino 10 rusų šarvuočių.

...

19:52 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad pasienyje dislokuota Baltarusijos 38-oji atskiroji desantininkų brigada gavo įsakymą įžengti į Ukrainos teritoriją.

19:40 Mikolaivo srityje vietos gyventojai degina veikiausiai paliktus rusų tankus.

...

19:36 Melitopolyje šiandien Rusijos pajėgos važinėjo po miestą, skelbdamos, kad masiniai susirinkimai uždrausti. Vietos gyventojų atsakas matosi socialiniuose tinkluose platinamuose įrašuose.

...

19:19 Prieš valandą Rusijos aviacija bombardavo Sumus, praneša UNIAN.

19:10 Ukrainos muitinė praneša, kad konfiskuotos prekės bus perduodamos kariuomenei. Šiuo metu ukrainiečių kariams jau perduodamos kai kurios muitinės sandėliuose laikomos konfiskuotos prekės.

19:00 Po Černihivo bombardavimų griuvėsiuose rasti 33 žuvusieji, praneša Ukrainos kariuomenė.

18:50 Netoli Odeso nuskendusio laivo „Helt“ įgula išgelbėta. Anksčiau Ukraina pranešė, kad laivą nuskandino Rusijos karo laivai.

18:28 Odesos gyventojai ruošiasi miesto gynybai, stato įtvirtinimus.

...

17:58 Rusijos Dūmoje užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siūloma mobilizuoti ir siųsti į Ukrainą antikariniuose protestuose dalyvaujančius Rusijos piliečius. Siūlymo autoriai – V. Žirinovskio partija LDPR.

17:51 Ukrainos kariuomenė praneša, kad nacionalinis ginkluotės gamybos koncernas „Ukroboronprom“ jau pradėjo trofėjinės Rusijos karinės technikos remonto darbus.

17:36 Kijevo komunalinės tarnybos prašo gyventojų išmetinėti tik organines šiukšlės, nes daugelis šiukšliavežių vairuotojų stojo į kariuomenės arba savanorių gretas, o likusieji nebesusitvarko su atliekomis.

17:33 Prancūzijos televizijos kanalas BFM, remdamasis šaltiniais Eliziejaus rūmuose, teigia, kad V. Putino ir E, Macrono telefoninio pokalbio metu, Rusijos prezidentas leido suprasti, kad nepriims jokių kompromisų, o jo tikslas – visos Ukrainos užgrobimas.

17:29 Achtyrkoje (Sumų sritis) Rusijos aviacija subombardavo šiluminę elektrinę.

...

17:21 Enerhodaro (Zaporožės sritis) administracija praneša, kad į miestą pajudėjo rusų koloną. Rusijos kareiviai atidengė ugnį į kelią užtvėrusius taikius gyventojus. Okupantams šis miestas svarbus dėl jame esančios atominės jėgainės.

...

17:17 Bučioje (Kijevp prieigos) vėl vyksta mūšys. Miesto administracija praneša, kad šturme dalyvauja čečėnai – „kadyrovcai“. Su jais kaunasi ukrainiečių kariai ir vietos gyventojai.

16:27 Juodojoje jūroje, netoli Odesos, nuskendo Panamos prekybinis laivas „Helt“. Ukrainos Gynybos ministerija teigia, kad laivas nuskendo po to, kai jį apšaudė rusų karo laivai. UNIAN praneša, kad dauguma jūreivių – Ukrainos ir Rusijos piliečiai.

16:04 Iš subombarduotos Irpenės evakuota 400 moterų ir vaikų.

...

15:52 Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas praneša, kad jo žiniomis, okupuotose Luhansko ir Donecko teritorijose mobilizuoti vyrai bus siunčiami šturmuoti Kijevą ir panaudoti, kaip „patrankų mėsa“.

15:44 Voznesenske (Mikolaivo sritis) rusų kareiviai metė techniką ir pabėgo.

...

15:32 Viešinama vis daugiau vaizdų iš nuolat bombarduojamo Čenihivo.

...

14:25 Ukrainos prezidento administracija skelbia, kad okupantų vykdomas Charkivo puolimas taip sulėtėjo, kad netrukus „žodį puolimas reikės rašyti kabutėse“. Taip pat pranešama, kad iki šiol atremiami Rusijos pajėgų bandymai apeiti miestą.

13:44 Ukrainos policija praneša, kad per pastarąją parą Donecko srityje nuo okupantų ugnies žuvo 7 civiliai, įskaitant 1 vaiką.

13:43 Kijevo meras Vitalijus Kličko informavo, kad per šiandien naujų sugriovimų sostinėje neužfiksuota.

13:32 Ukrainos VRM praneša, kad nusikalstamumo lygis šalyje praktiškai lygus nuliui. Policijos duomenimis, pareigūnams žinomi nusikaltėliai stojo į savanorių būrius. Įkalinimo vietose esantys ukrainiečiai mėgina susisiekti su „kolegomis“ Rusijoje ir skleisti žinias apie tai, kas vyksta Ukrainoje.

13:26 Ukrainos Generalinis štabas skelbia, kad kariuomenė keičia karo veiksmų pobūdį – nuo gynybos pereinama į kontrpuolimą.

13:22 Poltavos srityje sunaikinta rusų technikos kolona.

...

13:03 Mikolaivo karinė administracija praneša, kad Rusijos pajėgos įžengė į Voznesenską ir karinę techniką išstatė gyventojų kiemuose, todėl ukrainiečių artilerija negali jos apšaudyti. Tikimasi, kad okupantus išstums Teritorinės gynybos būrių kontrpuolimas.

12:50 Mariupolio meras Vadimas Boičenka praneša, kad okupantų pajėgos mėgina paimti miestą tokia pačia apgultimi, kaip nacių vykdyta Leningrado blokada. Apšaudomi elektros ir šildymo tiekimą bandantys atnaujinti komunalininkai, išsprogdinti geležinkelio bėgiai, tiltai ir keliai, blokuotas maisto produktų tiekimas.

12:36 Ukrainiečių kariai iškėlė vėliavą Bučioje (Kijevo prieigos), dėl kurios jau kelias dienas vyksta intensyvūs mūšiai.

...

12:18 Prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad kautis už Ukrainą jau užsiregistravo apie 16 000 savanorių užsieniečių. Pirmieji Tarptautinio legiono kariai jau pakeliui. Savanorius planuojama skirstyti į dalinius pagal vienos kurios nors kalbos bendrą supratimą.

12:05 Energodaro (Zaporožės sritis) AE vadovas praneša, kad taikių gyventojų sustabdyti okupantai prašosi įleidžiami į miestą tik tam, kad nusifotografuotų atominės jėgainės fone ir galėtų šitaip atsiskaityti prieš savo vadovybę, kad įvykdė užduotį. Po to jie esą iškart pasitrauktų iš miesto.

11:46 Volnovachoje (Donecko sritis) numuštas Rusijos lėktuvas Su-34, praneša censor.net.

11:28 Mikolaivo srities administracija praneša, kad okupuoto Chersono oro uoste sunaikinti visi ten permesti rusų sraigtasparniai ir priešlėktuvinės gynybos kompleksai.

11:26 Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba praneša, kad ukrainiečių pasieničiai ir kareiviaiSumų srityje surengė kontrpuolimą ir pasiekė Rusijos sieną.

10:54 Rusijos pajėgos apšaudė Popasną (Luhansko sritis), žuvo 2 civiliai, praneša srities administracija.

10:42 Mikolaivo policininkai įrašė „pasveikinimą“ okupantams.

...

10:14 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 9000 kareivių, 217 tankų, 900 šarvuočių, 90 artilerijos pabūklų, 42 salvinės ugnies sistemos, 11 priešlėktuvinių kompleksų, 30 lėktuvų, 31 sraigtasparnis, 374 automobiliai, 2 lengvieji greitaeigiai kateriai, 60 degalų cisternų, 3 dronai.

10:12 Ukrainos kariuomenė praneša Irpenėje (Kijevo prieigos) priešlėktuvinė gynyba numušė Rusijos lėktuvą S-30.

09:57 Ukrainos Nacionalinė gvardija praneša, kad ukrainiečių pajėgos kontratakuoja Ivankovo rajone (Kijevo prieigos) ir stumia okupantus link Rusijos sienos.

09:42 Žitomire apšaudyta naftos produktų saugykla, kilo gaisras.

...

09:36 Paskelbti subombarduotos Charkivo mokyklos vaizdai

...

09:33 Jungtinių Tautų duomenimis, Ukrainą jau paliko 1 milijonas karo pabėgėlių.

09:10 Charkive esantis censor.net vyr. redaktorius Jurijus Butusovas praneša, kad Rusijos pajėgos atsitraukė 2 – 3 kilometrus nuo miesto ribos ir užėmė pozicijas. Miestas toliau bombarduojamas, tačiau okupantų tankai ir kareiviai miesto šturmuoti nebando.

08:40 apšaudytas Iziumas (Charkivo sritis). Žuvo 8 civiliai, įskaitant 2 vaikus.

08:35 Ukrainos kariuomenė kreipėsi į gyventojus, patardama, kaip geriausia kenkti po šalį judančioms priešo technikos kolonoms. Rekomenduojama praleisti tankus ir šarvuočius, o vėliau pulti kiek nuo jų atsiliekančias aprūpinimo kolonas. Pranešama, kad jose paprastai būna nešarvuoti automobiliai ir šios kolonos prastai saugomos.

08:27 Kazachstano gynybos ministras Sultanas Kamaletdinovas pareiškė, kad jo šalis netiekia paramos nei Rusijai, nei Ukrainai. Vakar pasirodė pranešimų apie tai, kad karinę paramą Rusijai ėmė tiekti Kirgizija ir Tadžikistanas, o Kazachstanas galbūt tai daro slapta.

08:22 Kijeve šiąnakt nugriaudėjo mažiausiai 4 galingi sprogimai, praneša Strateginės komunikacijos ir informacinio saugumo centras.

08:17 Ukrainos Generalinis štabas kreipėsi į socialinių tinklų vartotojus, prašydamas nebesidalinti nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš vietų, kur smogė rusų sviediniai ir raketos. Tegiama, kad tai padeda priešui tiksliau koreguoti ugnį.

08:17 Sumai apšaudyti Rusijos pajėgų raketomis, sužeisti 5 civiliai, praneša miesto administracija.

2022 03 03 08:14
Spausdinti