Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Aštuonioliktoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Unian
Žitomiras.

23:51 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnis teigė, kad rusai per klaidą numušė savo droną, nors Rusijos vadovybei okupantai pranešė, jog sunaikino ukrainiečių „Bayraktar“.

23:45 Pirmadienį planuojama masinė žmonių evakuacija iš Luhansko regiono. Sekmadienį iš 14 turėjusių veikti humanitarinių koridorių veikė 9. Evakuacija nepavyko iš Mariupolio, Popasnos, Pologų (Zaporižės sritis).

22:10 Vietos gyventojai praneša apie gyvenamuosiuose Charkivo rajonuose esančią sunkiąją Rusijos artileriją – girdimos salvės iš daugiavamzdžių reaktyvinių raketų paleidimo sistemų (MLRS).

...

22:07 Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pranešė turintis informacijos apie planuojamą rusų desantą Odesos srityje siekiant perimti regiono kontrolę. Jis teigė, kad Ukrainos pajėgos tam yra pasiruošusios.

21:20 Ukrainos Gynybos ministerijos atstovas Markijanas Lubkivskis kalbėdamas CNN paneigė Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, esą Rusijos pajėgos per išpuolį prieš Tarptautinį taikos palaikymo ir saugumo centrą Lvivo srityje nukovė 180 užsienio samdinių.

20:56 Sekmadienį rusų subombarduotoje Mykolajivo mokykloje žuvusių aukų skaičius padidėjo iki 4, sužeistų – 3.

20:32 Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė apie pirmadienį planuojamas Rusijos ir Ukrainos derybas. Anksčiau sekmadienį Rusijos delegacijos vyresnysis narys Leonidas Slutskis pareiškė, kad derybose matoma „didelė pažanga“.

Kaip rašo naujienų agentūra BNS, sekmadienį Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailas Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog Rusija nustojo skelbti „ultimatumus“ ir „atidžiai klauso mūsų pozicijų“.

V. Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad Rusijos pozicija per derybas, kuriomis siekiama užbaigti konfliktą, yra „fundamentaliai pasikeitusi“.

20:30 Dėl Rusijos pajėgų apšaudymo uždaryta Avdijikos kogeneracinė jėgainė, tiekusi miestui šildymą. Per apšaudymą niekas nenukentėjo.

20:25 Sekmadienį Mariupolį turėjusi pasiekti vilkstinė su humanitariniu kroviniu ir vėl negalėjo to padaryti dėl rusų pradėto oro antskrydžio. Planuojama, kad vilkstinė kelionę pakartos pirmadienį.

20:18 Fondo „Justice for Journalists“ („Teisingumas žurnalistams“) duomenimis, nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 3 žurnalistai.

20:15 Kirovohrado regiono valstybės administracijos pirmininkas Andrijus Raikovyčius pranešė, kad per rusų raketų antpuolį Kanatovės kariniame aerodrome (Kirovohrado sritis) žuvo 7 žmonės.

20:10 Į Skadovską (Chersono sritis) atvyko rusų pajėgos, miesto mero teigimu, koloną sudarė apie 30 karinių vienetų. Dieną Rusijos kariškiai pateko į miesto tarybos pastatą, apsigyveno vienoje iš vaikų stovyklų.

...

19:55 Ukrainos generalinės prokuratūros skaičiavimais, jau užfiksuota 1717 faktų apie Rusijos vykdytus karo nusikaltimus Ukrainoje.

19:17 Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo, Rusija kaupia pajėgas aplink Mykolajivo miestą siekiant jį užimti.

19:14 Ukrainos kariškiai pranešė numušę į Černihivą skridusį SU tipo rusų naikintuvą.

18:49 Ukrainos Valstybinės pagalbos tarnybos duomenimis, per rusų antpuolį Mykolajivo mokykloje kiek anksčiau šį sekmadienį žuvo du žmonės, dar du sužeisti.

18:40 Ukrainos „Energoatom“ pranešė, kad elektros tiekimas Černobylio atominėje elektrinėje pilnai atnaujintas, jos radioaktyvių atliekų vėsinimo sistemos veikia įprastu režimu.

18:27 Rusijos Gynybos ministerija praneša Lvivo srityje nukovusi 180 karių, kuriuos vadina „užsienio samdiniais“. Ukrainos tarnybos šios informacijos nėra patvirtinusios.

Sekmadienio rytą Rusijos pajėgos smogė Lvivo srityje esančiam kariniam poligonui. Išpuolio metu žuvo 35 žmonės, dar 134 sužeisti.

17:52 Irpino meras Oleksandras Markušinas paskelbė, kad nuo pirmadienio į miestą nebus įleidžiami žurnalistai siekiant apsaugoti Ukrainos kariškius nuo vaizdų su jų veidais ar pozicijomis platinimo. Jo teigimu, šeštadienį trys kariai Irpine jau žuvo iš dalies dėl to, kad žurnalistai paviešino jų pozicijų nuotraukas.

Anksčiau sekmadienį bandant kirsti tiltą į Irpiną žuvo vienas JAV žurnalistas, kitas amerikiečių žurnalistas ir ukrainietis per apšaudymą buvo sužeisti.

17:43 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ligoninėje aplankė sužeistus Ukrainos karius, dėkojo jiems už drąsą, ligoninės personalui – už pavyzdingą darbą sunkiomis sąlygomis.

17:16 Regiono vadovas Vitalijus Kimas pranešė, kad rusų pajėgos smogė vienai Mykolajivo mokyklai. Pranešama, kad po griuvėsiais yra žmonių, bet apie žuvusius ar sužeistuosius informacijos kol kas nėra.

17:12 Mariupolio miesto taryba praneša, kad per karą nuo Rusijos oro antskrydžių žuvo 2187 gyventojai. Pasak jos, per 24 valandas surengti 22 miesto sprogdinimai. 400 tūkst. Mariupolio gyventojų vis dar yra užstrigę mieste.

17:05 Kaip rašo „Ukrajinska Pravda“, nuo rytojaus kai kuriuose Ukrainos regionuose bus atnaujintas ugdymo procesas. Susivieniję šalies televizijos portalai 5–11 klasių mokiniams pagal iš anksto nustatytą tvarkaraštį transliuos skirtingas pamokas nuotoliniu būdu. Kiekviena diena bus skirta vienai disciplinai. Pamokas nemokamai bus galima žiūrėti tiesiogiai arba bet kuriuo kitu patogiu metu.

16:42 Ukrainos saugumo tarnyba pranešė praėjusią parą sulaikiusi kelis informatorius, teikusius informaciją Rusijos pajėgoms apie Ukrainos kariuomenės judėjimą, karių skaičių patikros postuose ir įtvirtinimų statybas, platinusius dezinformaciją socialiniuose tinkluose. Asmenys sulaikyti Charkivo srityje ir Odesoje.

16:26 Nepaisant rusų pastangų naikinti infrastruktūrą, Ukrainos energetikos sistema veikia stabiliai, praneša šalies Energetikos ministerija. Pasak ministro Hermano Galuščenkos, elektros gamyba atitinka suvartojimą, taip pat turima rezervų.

16:23 Kartu su „The New York Times“ akreditaciją nešiojusiu žurnalistu buvęs kitas korespondentas atgabentas į ligoninę. Jis pasakojo, kad apšaudymas įvyko jiems bandant kirsti tiltą ir apsaugos postą Irpine (Kijevo sritis), jo kolega buvo pašautas į kaklą, tačiau vėliau jiedu buvo išskirti.

...

16:18 Pasak Ukrainos žvalgybos, Rusija Sirijoje atidarė 14 samdinių verbavimo centrų karui prieš Ukrainą. Kaip skelbia „Kyiv Independent“, Rusija samdinius taip pat veža iš Kalnų Karabacho ir Serbijos.

16:12 Rusija apšaudė Pušča–Vodicos internatą (Kijevo sritis). Vienas artilerijos sviedinys pataikė į katilinę, antrasis – į morgą, dalinai apgriautas šalia stovintis gyvenamasis pastatas. Internato auklėtiniai ir darbuotojai buvo laiku evakuoti į saugią vietą.

14:50 Ukrainiečiai praneša, kad Irpinėje šalia Kijevo rusų kariai nužudė „New York Times“ korespondentą Brentą Renaud. 51 metų vaizdo žurnalistas žuvo atakos metu, dar vienas žurnalistas, kaip skelbiama, buvo sužeistas, jį mėginama išgabenti iš mūšio zonos. „The New York Times“ vėliau išplatino žinutę, kad žurnalistas Ukrainoje nedirbo dienraščiui, o jo turėta akreditacija buvo skirta pagal ankstesnę sutartį „prieš daug metų“.

...

14:17 Chersone, vietos gyventojams protestuojant prieš Rusijos invaziją, rusų kariai ėmė šaudyti.

...

14:14 Per Rusijos oro pajėgų smūgį Juodosios jūros Mykolajivo uostamiestyje netoli strategiškai svarbaus Odesos uosto žuvo devyni žmonės, sekmadienį pranešė regiono vadovas Vitalijus Kimas.

Naujienų agentūra BNS praneša, kad anksčiau V. Kimas paskelbė, kad, remiantis preliminaria informacija, Rusijos pajėgos sekmadienio rytą bombardavo mieste esančią dujų turbinų gamyklą.

Vietos valdžia prieš šį antskrydį ankstų sekmadienio rytą paskelbė oro pavojų.

„Mes turime laisvę ir mes kovojame už ją“, – parašė V. Kimas.

13:33 Ukrainiečiai teigia, kad į Ukrainą, šalia Kijevo, atvyko Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas. R. Kadyrovo kariai nuo pirmųjų karo dienų kovėsi Rusijos pusėje, tačiau iš pradžių susidūrė su intensyviu ukrainiečių pasipriešinimu ir patyrė didelių nuostolių.

11:54 Kijevą ginančios pajėgos, anot ukrainiečių, per pastarąją parą sunaikino Rusijos armijos karinės technikos koloną. Nurodoma, kad tarp sunaikintos technikos pateko šarvuočiai, taip pat kariniai sunkvežimiai ir kiti transporto vienetai.

...

11:46 Ukrainiečiai savo informacijos kanaluose skelbia, jog rusai Mariupolį griauna iš vidaus, apšaudydami pastatus ir civilius gyventojus tankais.

...

11:34 Naujienų agentūra BNS praneša, kad karinėje bazėje netoli Lvivo, į kurią naktį į sekmadienį pataikė Rusijos raketos, dirba užsienio instruktoriai.

Rusija „užpuolė Tarptautinį taikos palaikymo ir saugumo centrą netoli Lvivo. Čia dirba užsienio instruktoriai“, tviteryje pranešė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras įsikūręs maždaug už 40 km į šiaurės vakarus nuo vakarinio Lvivo miesto ir apie 20 km nuo Lenkijos sienos.

11:27 Apie 11 val. Kyjive paskelbtas oro pavojus, įjungtos sirenos.

10:23 Melitopolį užėmę rusai ėmėsi veiksmų, skirtų įtvirtinti valdžią okupuotame mieste. Vietoje buvusio mero Ivano Fiodorovo, kuris, kaip manoma, buvo pagrobtas, paskirta nauja merė.

Anot CNN ir Ukrainos žiniasklaidos, ja tapo buvusi miesto tarybos narė Galina Dalinčenko.

...

09:41 Kyjivas pastarąją naktį atlaikė dar vieną, jau eilinį, Rusijos pajėgų apšaudymą ir neramumus. Ukrainiečių duomenimis, sostinę per pastarąją parą rusai bandė pulti dvejomis kryptimis.

...

Vaizdas po mūšio Kyjivo prieigose.

...

09:37 Odesa ruošiasi Rusijos armijos puolimui. Miesto gatvėse paliekamos metalo konstrukcijos, skirtos stabdyti priešo technikai.

Odesa ir Dniepras kol kas yra keli iš mažiausiai Rusijos armijos pultų Ukrainos miestų.

...

08:58 Ukrainiečių informacijos kanalai praneša, kad į Baltarusiją vyksta Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo kovotojai.

...

08:30 Pasak naujienų agentūros BNS, Rusija smogė karinei bazei šalia vakarinio Ukrainos Lvivo miesto.

Rusijos kariai kelis kartus smogė kariniam poligonui, esančiam netoli Ukrainos vakarinio Lvivo miesto, netoli sienos su Lenkija, sekmadienį pranešė vienas vietos pareigūnas.

Rusija „sudavė oro smūgį Tarptautiniam taikos palaikymo ir saugumo centrui“ maždaug už 40 km į šiaurės vakarus nuo Lvivo, savo patvirtintoje „Facebook“ paskyroje pranešė Lvivo srities administracijos vadovas Maksymas Kozyckis. Pasak jo, buvo paleistos aštuonios raketos.

2022 03 13 08:29
Spausdinti