Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NYDERLANDAI
Atsistatydina Nyderlandų premjeras M. Rutte
BNS
Scanpix
M. Rutte.

Nyderlandų ministro pirmininko Marko Rutte koalicinė vyriausybė penktadienį žlugo dėl, premjero teigimu, neįveikiamų nesutarimų, kaip spręsti migracijos problemą, o lapkritį laukiama rinkimų.

56 metų M. Rutte, ilgiausiai Nyderlandams vadovaujantis ir vienas labiausiai patyrusių Europos politikų, sakė, kad kelias dienas trukusiose krizinėse keturių partijų derybose nepavyko pasiekti susitarimo.

Jie susipyko dėl M. Rutte planų sugriežtinti prieglobsčio prašytojų šeimų susivienijimo apribojimus, kuriais siekiama sumažinti prieglobsčio prašytojų skaičių po praėjusiais metais kilusio skandalo dėl perpildytų migracijos centrų.

„Ne paslaptis, kad koalicijos partnerių požiūriai į migracijos politiką labai skiriasi, – po nutrūkusių derybų spaudos konferencijoje sakė centro dešinės Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD) lyderis M. Rutte. – Šį vakarą, deja, priėjome prie išvados, kad nesutarimai yra neįveikiami. Dėl šios priežasties netrukus visos vyriausybės vardu įteiksiu karaliui raštišką atsistatydinimo pareiškimą.“

Vėliau vyriausybė patvirtino, kad jis įteikė atsistatydinimo pareiškimą ir šeštadienį apsilankys pas karalių Willemą Alexanderį.

Ši koalicija buvo ketvirtoji nuo 2010 metų, kai M. Rutte pradėjo eiti pareigas. Tačiau ji pradėjo dirbti tik 2022 metų sausį po rekordiškai ilgai – 271 dieną – trukusių derybų ir buvo labai susiskaldžiusi daugeliu klausimų.

M. Rutte, kuris dėl savo gebėjimo išvengti politinės katastrofos buvo pramintas „tefloniniu Marku“ pagal nelimpančios keptuvės dangą, pridūrė, kad turi energijos kandidatuoti penktai kadencijai, bet pirmiausia turi pagalvoti.

Nyderlandų rinkimų komisija nurodė, kad rinkimus galima surengti ne anksčiau kaip lapkričio viduryje.

M. Rutte teigė, kad iki to laiko vadovaus laikinajai vyriausybei, kuri daugiausia dėmesio skirs tokioms užduotims, kaip parama Ukrainai.

Krikščionių demokratų partija „Christen Unie“ ir centro kairiųjų partija D66 nepritarė M. Rutte planui.

Kaip pranešama, jis reikalavo, kad į Nyderlandus būtų įleidžiama ne daugiau kaip 200 karo pabėgėlių giminaičių per mėnesį.

„Šeima, tai, kad vaikai auga su tėvais, yra pagrindinė mūsų vertybė“, – sakė ministro pirmininko pavaduotoja Carola Schouten iš „ChristenUnie“ ir pridūrė, kad tai buvo labai sunki akimirka.

Finansų ministrė Sigrid Kaag iš D66 frakcijos teigė, kad šiame procese „be reikalo tvyro įtampa“ ir kad žlugimas yra apmaudus.

Užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra iš centro dešiniųjų Krikščionių demokratų partijos (CDA) sakė, kad vyriausybės žlugimas buvo „labai nuviliantis, nereikalingas ir nepaaiškinamas šalies žmonėms“.

2023 07 08 10:13
Spausdinti