Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


GYNYBOS KONFERENCIJA KINIJOJE
Aukščiausio rango Kinijos ir Rusijos pareigūnai: užsienio jėgos kursto neramumus
BNS
Scanpix
Zhang Youxia ir Sergejus Šoigu.

Pekine pirmadienį prasidėjus tarptautinei gynybos konferencijai, aukščiausio rango Kinijos ir Rusijos pareigūnai perspėjo, kad užsienio jėgos siekia pasėti sumaištį Azijoje ir už jos ribų.

Pekinas šią savaitę vyksiantį Siangšano forumą pavadino savo atsaku į Singapūro saugumo forumą „Šangri La dialogas“ ir teigia, kad jame dalyvauja 90 šalių atstovai, įskaitant Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu.

Kinija rengia forumą be savo gynybos vadovo, nes praėjusią savaitę staiga be jokio paaiškinimo paskelbė atleidžianti ministrą Li Shangfu.

Per konferencijos atidarymo ceremoniją kalbėjęs vienas aukščiausių Kinijos karinių pareigūnų Zhang Youxia nupiešė niūrų tarptautinių perspektyvų vaizdą ir dėl neramumų kaltino šalis, kurių neįvardijo.

„Šiandien pasaulyje vienas po kito kyla karštųjų taškų klausimai. Karo, chaoso ir neramumų, žmonių žūčių skausmas nuolat kartojasi“, – sakė Zhang Youxia.

„Kai kurios šalys, bijodamos, kad pasaulis gali stabilizuotis, sąmoningai kelia neramumus, kišasi į regioninius klausimus, kišasi į kitų šalių vidaus reikalus ir kursto spalvotąsias revoliucijas“, – teigė jis.

„Užkulisiuose jie dalija peilius ir nedvejodami provokuoja žmones karams, užtikrindami, kad chaosas bus naudingas būtent jiems“, – pridūrė jis.

Tačiau Zhang Youxia taip pat sakė, kad Kinija siekia gerinti karinius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, su kuriomis įtampa išaugo dėl ginčijamos Pietų Kinijos jūros ir Pekino pratybų aplink savarankišką Taivano salą.

„Taip pat esame pasirengę plėtoti Kinijos ir JAV karinius santykius vadovaudamiesi abipusės pagarbos, taikaus sambūvio ir abipusiai naudingo bendradarbiavimo principais“, – sakė jis delegatams.

„Katastrofiškos pasekmės“

Kalbėdamas po Zhang Youxia, Rusijos ministras S. Šoigu taip pat perspėjo, kad Vašingtonas siekia išprovokuoti nestabilumą Azijoje.

„Išprovokavę aštrią krizę Europoje, Vakarai bando išplėsti krizės potencialą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – teigė jis delegatams.

„Tiesioginis branduolinį arsenalą turinčių šalių dalyvavimas didina strateginę riziką“, – sakė jis.

„Vakarų pozicija eskaluoti santykius su Rusija kelia tiesioginio konflikto tarp branduolinių galybių pavojų, kuris sukels katastrofiškų pasekmių“, – pridūrė S. Šoigu.

Kinija atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą ir nuo karo pradžios sustiprino ekonominį, diplomatinį ir karinį bendradarbiavimą su Maskva.

Šį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė dviejų dienų vizitą į Kiniją – pirmąjį šiais metais už buvusios Sovietų Sąjungos ribų, taip Kremliui siekiant stiprinti ekonominę partnerystę Azijoje.

Zhang Youxia, kuris forumo kuluaruose pasveikino S. Šoigu, pirmadienį pažadėjo, kad Pekinas sieks stiprinti strateginį Kinijos ir Rusijos kariuomenių bendradarbiavimą ir koordinavimą.

2023 10 30 08:41
Spausdinti