Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


MIANMARAS
Aung San Suu Kyi skirta ketverių metų įkalinimo bausmė
BNS
Scanpix
Aung San Suu Kyi.

Mianmaro teismas pirmadienį skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę nušalintai civilinei lyderei Aung San Suu Kyi dėl prieš kariuomenę nukreipto kurstymo ir COVID-19 taisyklių pažeidimo, naujienų agentūrą AFP informavo chuntos atstovas.

Aung San Suu Kyi „buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė pagal 505 straipsnio b punktą ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmė pagal stichinių nelaimių įstatymą“, sakė chuntos atstovas Zawas Minas Tunas.

Buvusiam prezidentui Winui Myintui taip pat buvo skirta ketverių metų įkalinimo bausmė dėl tų pačių kaltinimų, sakė jis ir pridūrė, kad jie dar nebus pasodinti į kalėjimą.

„Jų laukia kiti kaltinimai tose vietose, kur jie dabar yra apsistoję“ sostinėje Neipide, pridūrė Zawas Minas Tunas, bet daugiau detalių nepateikė.

76 metų Aung San Suu Kyi yra suimta nuo vasario 1 dienos, kai generolai nušalino jos vyriausybę, užbaigdami dešimtmetį trukusį civilinį valdymą.

Nobelio taikos premijos laureatei taip pat pareikšta virtinė kitų kaltinimų, tokių kaip Valstybės paslapčių įstatymo pažeidimas, korupcija ir sukčiavimas rinkimuose, dėl kurių ji gali būti pasiųsta už grotų dešimtmečiams.

Nuosprendis dėl prieš kariuomenę nukreipto kurstymo susijęs su Aung San Suu Kyi Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) pareiškimais, paskelbtais netrukus po perversmo. Juose buvo smerkiamas generolų įvykdytas valdžios perėmimas.

Kaltinimas dėl COVID-19 taisyklių pažeidimo susijęs su pernai vykusiais rinkimais, kuriuose NLD iškovojo triuškinamą pergalę. Tačiau daugiau detalių nežinoma, nes vyriausybė yra uždraudusi skelbti bet kokią informaciją, susijusią su teismo procesu.

Žiniasklaidai uždrausta dalyvauti teismo procese, vykstančiame specialiajame kariškių pastatytame tribunole sostinėje Neipide. Be to, chunta neseniai uždraudė Aung San Suu Kyi teisininkų komandai bendrauti su žiniasklaida.

Pastarosiomis savaitėmis baigėsi kitų NLD aukšto rango narių teismo procesai. Chunta jiems skyrė griežtas laisvės atėmimo bausmes.

Praėjusį mėnesį buvęs vyriausiasis ministras buvo nuteistas kalėti 75 metus, o Aung San Suu Kyi artimas patarėjas pasiųstas už grotų 20 metų.

„Atpildas“

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ iš karto pasmerkė nuosprendžius Aung San Suu Kyi atžvilgiu.

„Griežtos bausmės, skirtos Aung San Suu Kyi už šiuos fiktyvius kaltinimus, yra naujausias kariuomenės pasiryžimo eliminuoti visą opoziciją ir nuslopinti laisves Mianmare pavyzdys“, – nurodė organizacija išplatintame pareiškime.

„Šis absurdiškas ir ydingas teismo sprendimas yra savavališko baudimo, dėl kurio nuo vasarį įvykdyto karinio perversmo daugiau kaip 1 300 žmonių žuvo ir tūkstančiai buvo sulaikyti, sukrečiantis pavyzdys“, – rašoma pareiškime.

Analitinio centro „International Crisis Group“ (ICG) Mianmaro reikalų ekspertas Richardas Horsey naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad šiuos nuosprendžius reikėtų traktuoti kaip kariuomenės atpildą ir galios demonstravimą.

„Visgi būtų netikėta, jei ji būtų pasiųsta į kalėjimą. Labiau tikėtina, kad ji atliks šitą ir vėlesnes bausmes savo namuose ar režimo „svečių namuose“, – pridūrė jis.

Daug dešimtmečių Mianmaro gyvenime dominavusi kariuomenė gynė savo įvykdytą perversmą, tvirtindama, jog per 2020 metų visuotinius rinkimus buvo masiškai sukčiaujama.

Tarptautinis spaudimas chuntai skubiai atkurti demokratiją nepaveikė generolų, ir visoje šalyje tęsiasi kruvini susirėmimai su protestuojančiais demokratijos šalininkais.

Sekmadienį kariai sužeidė mažiausiai tris žmones, kai jų automobilis įsirėžė į taikius demonstrantus komercinėje sostinėje Jangone, pranešė incidento liudininkai.

Valstybinė žiniasklaida informavo, kad vienas asmuo patyrė rimtų sužalojimų, o dar 11 žmonių buvo sulaikyti už protestavimą „negavus leidimo“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 06 08:48
Spausdinti