Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


AUSTRALIJA
Australijos premjeras apkaltino savo pirmtaką S. Morrisoną demokratijos žlugdymu
BNS
Unsplash
Sydnėjus.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is antradienį pareiškė, kad jo pirmtakas buvo slapta perėmęs penkių ministerijų kontrolę ir pavadino tai „beprecedenčiu mūsų demokratijos sudaužymu“.

A. Albanese'is teigė, kad buvęs premjeras Scottas Morrisonas buvo skyręs sau postus didesniame skaičiuje ministerijų, nei iki šiol manyta, ir pažadėjo, kad šis reikalas bus toliau tiriamas.

Nuo 2020 metų kovo, kol pralaimėjo šių metų gegužę vykusius rinkimus, S. Morrisonas buvo pasiskyręs kontroliuoti Sveikatos apsaugos, Finansų, Vidaus reikalų, Iždo ir Išteklių departamentus, sakė A. Albanese'is.

Premjeras pridūrė, kad paprašė šalies generalinio solisitoriaus pateikti išvadą, ar S. Morrisono veiksmai, kuriuos jis vadino „šešėliniu valdymu“, buvo teisėti.

„Visiškai neįprasta, kad šie paskyrimai Morrisono vyriausybės buvo slepiami nuo Australijos žmonių“, – kalbėjo A. Albanese'is.

S. Morrisonas antradienį sakė, kad jo veiksmai buvo būtini per COVID-19 pandemiją. Ekspremjeras pridūrė, kad toks žingsni buvo žengtas „visiškai beprecedenčiu metu“.

Kai kurie buvusios vyriausybės ministrai teigė nebuvę informuoti, jog S. Morrisonas perėmė jų portfelius. Vienas iš jų – tuometis finansų ministras Mathiasas Cormannas, kuris šiuo metu yra Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generalinis sekretorius.

Paskelbus šią žinią Karen Andrews, S. Morrisono vyriausybėje ėjusi vidaus reikalų ministrės pareigas, paragino ekspremjerą atsisakyti parlamento nario mandato.

Kilusi politinė audra paskatino įdėmiau įvertinti S. Morrisono vyriausybės atsaką į koronaviruso pandemiją ir jo sprendimą blokuoti vieną prieštaringai vertinamą jūrinės dujų gavybos projektą, kai premjeras pasiskyrė išteklių ministru.

S. Morrisono konservatyvi koalicija prarado valdžią per gegužę įvykusius rinkimus, užbaigusius beveik dešimtmetį trukusį centro dešiniųjų valdymą.

Australijoje išrinkti politikai į postus būna paskiriami ministro pirmininko ir prisaikdinami generalgubernatoriaus per oficialią ceremoniją, kur paprastai būna viešai fiksuojama.

Konstitucinės teisės ekspertė Anne Twomey sakė, kad šie įtarimai atrodo „keisti“ ir kelia abejonių dėl ankstesnės vyriausybės kai kurių sprendimų teisėtumo.

„Su tuo susijęs slaptumas yra tiesiog keistas. Tiesiog kyla klausimas, kas negerai su tais žmonėmis, jeigu jie viską turi daryti slapta“, – kalbėjo ji.

„Tai tiesiog visiškai netinkama. Gyvename demokratijoje, kuri reikalauja skaidrumo“, – pridūrė A. Twomey.

2022 08 16 10:19
Spausdinti