Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


KALNŲ KARABACHAS
Azerbaidžanas: Kalnų Karabache per minų sprogimus žuvo 6 žmonės
BNS
Scanpix
Kalnų Karabachas.

Azerbaidžanas antradienį paskelbė, kad keturi policininkai ir du civiliai žuvo per atskirus minų sprogimus separatistiniame Kalnų Karabacho regione, ir dėl to apkaltino armėnų sabotažo grupes.

Saugumo tarnybų pranešime sakoma, kad du vyrai anksti ryte žuvo Chodžavendo rajone, o važiuodami į įvykio vietą žuvo keturi policininkai. Teigiama, kad policininkų automobilis užvažiavo ant minos, nelegalių armėnų ginkluotų grupių padėtos viename statomame tunelyje.

Pranešimas pasirodė augant įtampai tarp Azerbaidžano ir Armėnijos.

Du civiliai, kurių vienas yra gimęs 1970, o kitas – 1965 metais, žuvo apie 4 val. sprogus armėnų separatistų sabotažo grupių padėtai minai, sakoma Azerbaidžano pranešime.

Sprogimas įvyko rusų taikdarių kontingento laikino dislokavimo zonoje, nurodoma jame. Rusų taikdariai buvo dislokuoti 2020 metais pagal Armėnijos ir Azerbaidžano susitarimą dėl ugnies nutraukimo.

Policininkai, važiavę sunkvežimiu „Kamaz“, vėliau žuvo kelyje į Azerbaidžano nuo 2020 metų karo kontroliuojamą Šušą. Pareigūnų gimimo metai – nuo 1987-ųjų iki 1998-ųjų.

Azerbaidžanas antradienį pareiškė, kad Kalnų Karabache inicijavo „antiteroristines operacijas“.

Apie tokį Baku žingsnį pranešta praėjus beveik trejiems metams po to, kai tarp Azerbaidžano ir Armėnijos kilo karas dėl šio anklavo.

„Regione prasidėjo vietinio pobūdžio antiteroristinės operacijos“, – tvirtino Azerbaidžano gynybos ministerija ir pridūrė, kad „fronto linijoje ir gilumoje“ pasitelkiami „didelio tikslumo ginklai“.

Naujienų agentūros AFP korespondentas nurodė, kad Kalnų Karabacho sostinėje Stepanakerte pasigirdo sprogimai.

Gynybos ministerija Baku teigė, kad apie savo „operacijas“ informavo Rusiją ir Turkiją.

„Rusijos Federacijos taikos palaikymo kontingento ir Turkijos-Rusijos stebėsenos centro vadovybės buvo informuotos apie vykdomą veiklą“, – sakė ministerija.

Minimi sprogimai įvyko kitą dieną po to, kai buvo atnaujintas pagalbos krovinių vežimas į Kalnų Karabacho separatistų teritorijas, suteikęs vilčių dėl galimo įtampos mažėjimo.

Kalnų Karabache, dėl kurio Baku ir Jerevanas kariavo du karus, yra labai daug minų.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas anksčiau sakė, kad sausumos minos yra pagrindinė kliūtis, trukdanti perkeltiems žmonėms sugrįžti į teritorijas, 2020-aisiais atkovotas iš armėnų separatistų.

2023 09 19 13:26
Spausdinti