Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PIETŲ KAUKAZAS
Azerbaidžane skelbiami pirmalaikiai prezidento rinkimai
ELTA
Scanpix
I. Alijevas.

Ketvirtadienį Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas įsakė vasarį surengti pirmalaikius prezidento rinkimus, tai sakoma griežtai kontroliuojamos šalies prezidentūros tinklalapyje paskelbtame įsake.

I. Alijevas įsakė „surengti pirmalaikius Azerbaidžano prezidento rinkimus“ ir paprašė centrinės rinkimų komisijos garantuoti, kad balsavimas įvyktų „2024 m. vasario 7 d.“, sakoma įsake.

I. Alijevo populiarumas sparčiai išaugo, kai per žaibišką puolimą rugsėjį Azerbaidžanas atkovojo iš armėnų separatistų atsiskyrusį Kalnų Karabacho regioną.

Anksčiau rinkimai buvo numatyti 2025 metais.

Neseniai valstybės surengta apklausa parodė, kad 75 proc. gyventojų pritaria tam, kaip I. Alijevas užbaigė konfliktą, per kurį išvyko bemaž visi ilgai ginčytinoje kalnuotoje teritorijoje gyvenę etniniai armėnai.

I. Alijevas geležiniu kumščiu valdo energijos išteklių turtingą šalį nuo 2003 m., kai pakeitė savo tėvą Heydarą. Jo vyriausybė sulaukia tarptautinės kritikos dėl demokratijos stokos.

2009 m. Azerbaidžanas priėmė Konstitucijos pataisas, panaikinusias dviejų kadencijų limitą prezidento mandatui, o tai reiškia, kad I. Alijevas gali tapti prezidentu iki gyvos galvos. 2016 m. jis paskyrė savo žmoną Mehriban Alijevą pirmąja viceprezidente.

2023 12 07 16:22
Spausdinti