Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


„BREXITAS“
B. Johnsonas: JK ir ES pozicijos derybose dėl „Brexito“ tebėra „smarkiai išsiskyrusios“
BNS
Scanpix
B. Johnsonas nepraranda vilties, bet pripažįsta, kad situacija yra kebli.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį pareiškė, kad jo šalies ir Europos Sąjungos pozicijos prekybos santykių po „Brexito“ klausimu tebėra labai išsiskyrusios.

„Niekada neprarandu vilties, bet turiu sąžiningai jums pasakyti: situacija šiuo metu yra kebli. Mūsų draugai turi suprasti, jog JK išstojo iš ES, kad galėtų perimti demokratinę kontrolę. Mūsų nuomonės tebėra smarkiai išsiskyrusios“, – pabrėžė britų vyriausybės vadovas, besiruošiantis vykti į Briuselį gelbėti aklavietėje atsidūrusių derybų.

„Šiuo metu padėtis atrodo labai sunki. Padarysime visa, ką galime. Pasakyčiau visiems, kad mūsų šalies laukia puikios pasirinkimo galimybės“, – sakė jis, lankydamasis vienoje Londono ligoninėje, kur prasidėjo šalies istorinė skiepijimo nuo koronaviruso programa.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ir jo kolega britas Davidas Frostas intensyviai derėjosi aštuonis mėnesius, bet vis dar nesutaria dėl žvejybos teisių, sąžiningos prekybos taisyklų ir mechanizmo, kuris užtikrintų standartų laikymosi kontrolę, kai Britanija gruodžio 31-ąją paliks bendrąją rinką.

„Derybos yra tame pat taške, kuriame buvo penktadienį. Nepadarėme apčiuopiamos pažangos. Aišku, kad dabar tai turi būti tęsiama politiniu lygmeniu“, – sakė vienas aukšto rango šaltinis britų vyriausybėje.

„Nelaikome šio proceso pabaigtu, tačiau padėtis atrodo labai kebli ir esama didelės tikimybės, kad mums nepavyks“, – kalbėjo jis.

Po vėliausio derybų rato Briuselyje ir likus vos trims savaitėms iki Britanijos pasitraukimo iš bendrosios rinkos B. Johnsonas telefonu pasikalbėjo su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen, iš kurios sulaukė kvietimo atvykti asmeniškai.

„Sutarėme, kad nėra sąlygų galutinai parengti susitarimą dėl vis dar neišspręstų reikšmingų nesutarimų trimis esminiais klausimais: vienodų [konkurencijos] sąlygų, valdymo ir žuvininkystės“, – bendrame pareiškime nurodė U. von der Leyen ir B. Johnsonas.

„Paprašėme mūsų vyriausiųjų derybininkų ir jų komandų parengti likusių nesutarimų apžvalgą, kuri bus aptarta tiesioginiame susitikime Briuselyje artimiausiomis dienomis“, – rašoma pareiškime.

Kol kas U. von der Leyen ir B. Johnsono susitikimo data nepaskelbta. Ketvirtadienį Briuselyje prasidės dvi dienas truksiantis 27 Bendrijos šalių lyderių susitikimas.

Apie numatytą B. Jonhnsono vizitą pranešta baigiantis pesimizmo persmelktai derybų dienai, per kurią M. Barnier skeptiškai nusiteikusiems europarlamentarams pareiškė, kad trečiadienis faktiškai yra galutinis terminas sprendimui rasti.

„Atsarginė galimybė“ 

M. Barnier ir D. Frostas antradienį turi surengti dar vieną derybų sesiją Briuselyje ir apžvelgti savo pažangą bei parengti ataskaitą lyderiams.

„Abi šalys imsis papildomų pastangų susitarimui pasiekti, – sakė Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas. – Norime pasiekti susitarimą, bet ne bet kokia kaina. Mums reikia Londono politinės valios.“

„Leiskite pasakyti labai aiškiai: mūsų būsimi santykiai grindžiami pasitikėjimu. Šiuo metu mūsų derybose ant kortos pastatytas būtent šis pasitikėjimas“, – pridūrė jis.

Ištiesdama vieną alyvmedžio šakelę JK vyriausybė pareiškė, jog yra pasirengusi atšaukti „Brexito“ įstatymo išlygas, kurios išprovokavo ES teisinius veiksmus ir pakirto pasitikėjimą Londonu.

Tačiau britai paliko šias išlygas kaip „atsarginę galimybę“, kai Vidaus rinkos įstatymas pirmadienį buvo grąžintas aptarti Bendruomenių Rūmuose.

Parlamentarai nubalsavo už tai, kad išlygos liktų tekste, atmesdami Lordų Rūmų bandymą jas išbraukti.

Britanija sausio 31 dieną išstojo iš ES ir pradėjo pereinamąjį periodą, kad jo metu derybomis būtų galima nustatyti prekybinius santykius be tarifų ir kvotų.

Šaltiniai sutinka, kad sunkiausia yra užtikrinti būsimą sąžiningą prekybą ir sukurti greitai veikiantį sankcijų mechanizmą, jeigu kuri nors šalis atsitrauktų nuo, pavyzdžiui, aplinkosaugos ar sveikatos apsaugos standartų.

ES nuogąstauja, kad Britanija sušvelnins savo taisykles ir dėl to britų kompanijos galės nukonkuruoti Europos firmas.

Tačiau JK labai nenori plataus ir įpareigojamo susitarimo, nes mano, kad tai pažeistų jos naujai įgytą suverenitetą po 47 europinės integracijos metų.

Didelė kliūtis taip pat išlieka žvejybos teisės.

B. Johnsonas giriasi, kad Britanija klestės nepriklausomai nuo derybų baigties, ir atmeta galimybę prašyti prailginti pereinamąjį laikotarpį ar pratęsti derybas kitais metais.

„Gali ateiti akimirka, kai turėsime pripažinti, kad laikas baigti žaidimą“, – antradienį sakė jis.

„Bet žinot, mes labai klestėsime“ bet kuriuo atveju, pareiškė ministras pirmininkas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 08 13:46
Spausdinti