Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
B. Johnsonas liepė įšaldyti visų Rusijos bankų turtą
BNS
Scanpix
B. Johnsonas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį, skelbdamas naujas sankcijas dėl rusų prezidento Vladimiro Putino inicijuotos invazijos į Ukrainą, pareiškė, kad sieks atkirsti Rusiją nuo JK finansų rinkų.

Premjeras pažadėjo, kad šiomis priemonėmis Rusijos ekonomika bus susilpninta „daugeliui metų“, taip pat paleido neįprastai asmeniškos kritikos salvę šios šalies prezidentui Vladimirui Putinui.

V. Putinui pasiuntus pajėgas į Ukrainą B. Johnsonas pavadino jį „diktatoriumi“, kuris „niekada negalės nusivalyti Ukrainos kraujo nuo savo rankų“.

Premjero rezidencija Dauningo gatvėje iškels Ukrainos vėliavą ir vakare bus apšviesta jos spalvomis, nurodė vyriausybės vadovas.

B. Johnsonas pareiškė, kad baudžiamosios priemonės apima visų didžiųjų Rusijos bankų, įskaitant antrą pagal dydį šalies banką VTB, turto įšaldymą. Didžioji Britanija taip pat planuoja uždrausti rusų bendrovėms ir vyriausybei užsidirbti JK rinkose. Sankcijos bus taikomos dar penkiems V. Putinui artimiems oligarchams, įskaitant jo buvusį žentą Kirilą Šamalovą.

Be to, Britanija uždraus eksportuoti į Rusiją įvairius dvejopos paskirties aukštųjų technologijų produktus, įskaitant puslaidininkius, taip pat neleis rusų oro linijų bendrovės „Aeroflot“ lėktuvams leistis JK oro uostuose.

Jungtinė Karalystė taip pat įstatymu nustatys, kiek daugiausiai Rusijos piliečiai gali laikyti pinigų JK bankų sąskaitose, bet dėl šios ribos dar nėra nuspręsta.

Virtinė sankcijų paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai B. Johnsonas sulaukė kritikos dėl pernelyg atsargaus atsako į agresyvius veiksmus, kurių Maskva ėmėsi anksčiau šią savaitę.

Britų vyriausybė seniai buvo kaltinama pro pirštus žiūrėjusi į su Kremliumi susijusius pinigų srautus Londono Sityje, bet dabar paspartins Ekonominių nusikaltimų įstatymo įgyvendinimą, be kita ko, stengdamasi išaiškinti rusų kontroliuojamo turto tikruosius valdytojus.

Ketvirtadienio popietę kreipdamasis į britų visuomenę, B. Johnsonas pažadėjo paskelbti naują sankcijų paketą, atsižvelgdamas į Rusijos „plataus masto“ invaziją į Ukrainą. Pasak jo, tai bus „didžiausias ir griežčiausias ekonominių sankcijų paketas, kokį yra mačiusi Rusija“.

JK sako derinanti sankcijas su Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga, nors tiek Vašingtonas, tiek Briuselis anksčiau šią savaitę ėmėsi griežtesnių priemonių nei Londonas.

Ukrainos ambasadorius JK Vadymas Prystaiko anksčiau paragino pasaulio lyderius uždrausti prekybą rusiška nafta ir dujomis, taip pat blokuoti užsienio investicijas į šalį.

„Krauju susitepęs agresorius“

V. Putinas bus „pasmerktas pasaulio ir istorijos akyse“, kalbėjo B. Johnsonas.

„Putinas visuomet buvo pasiryžęs pulti savo kaimynę, kad ir ką darėme“, – pridūrė premjeras ir pavadino Kremliaus vadovą „krauju susitepusiu agresoriumi, tikinčiu imperiniu užkariavimu“.

Britanija šią savaitę jau įvedė sankcijų penkiems Rusijos bankams ir trims milijardieriams verslininkams, bet buvo kaltinama daranti nepakankamai.

Naujausios sankcijos, anot B. Johnsono, „suvaržys Rusijos karinės pramonės ir technologijų pajėgumus tolesniems metams“.

„Negalime žiūrėti į kitą pusę ir to nedarysime“, – sakė jis, kreipdamasis į tautą po pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Rusijai anksti ryte pradėjus įsiveržimą į Ukrainą B. Johnsonas sušaukė Britanijos saugumo tarnybų vadovus ir turėtų ketvirtadienį surengti tolesnių pasitarimų krizei spręsti bei viso ministrų kabineto posėdį.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss sakė, kad vyriausybė išsiuntė komandas į penkias Rytų Europos šalis padėti britams, išvykstantiems iš Ukrainos.

Susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas savo ruožtu sakė nurodęs JK Civilinės aviacijos valdybai užtikrinti, kad oro bendrovių laineriai neskraidytų per Ukrainos oro erdvę, „kad būtų apsaugoti keleiviai ir įgulos“.

Tarp Rusijos piliečių, kuriems ketvirtadienį buvo įvestos Britanijos sankcijos, yra Piotras Fradkovas, Denisas Bortnikovas, Jurijus Sliusaris ir Jelena Georgijeva.

Šie oligarchai yra „žmonės, kultivuojantys tarptautinį gyvenimo būdą“, sakė vienas Britanijos diplomatinis šaltinis.

„Jie atvyksta į [prabangius prekybos centruis] „Harrods“ apsipirkti, jie apsistoja mūsų geriausiuose viešbučiuose kada panorėję, jie siunčia savo vaikus į mūsų geriausias viešas [turėta galvoje – privačias] mokykas, ir tai yra stabdoma“, – pridūrė šaltinis.

„Taigi, šie žmonės iš esmės yra persona non grata kiekvienoje didelėje Vakarų Europos sostinėje, pasaulyje. Tai išties skauda“, – tikino jis.

B. Johnsonas sakė, kad sankcijos bus taip pat taikomos Baltarusijai už jos pagalbą surengiant įsiveržimą, bet daugiau detalių nepateikė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 21:07
Spausdinti