Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
B. Netanyahu: įkaitų žūtis Gazos Ruože sudaužė širdį, bet karinis spaudimas būtinas
BNS
Scanpix
Įkaitų nuotraukos ant sienos Tel Avive.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį pareiškė, kad kariuomenės įvykdytas netyčinis trijų įkaitų nužudymas Gazos Ruože yra skaudus, tačiau karinis spaudimas „Hamas“, pasak jo, yra būtinas, kad kiti belaisviai grįžtų namo.

„Tai sudaužė man širdį. Tai sudaužė visos tautos širdį“, – kalbėjo jis apie mirtis ir pridūrė: „Su visu giliu liūdesiu noriu paaiškinti: karinis spaudimas yra būtinas tiek pagrobtųjų sugrąžinimui, tiek pergalei prieš mūsų priešus pasiekti.“

Raginimai B. Netanyahu vyriausybei atnaujinti įstrigusias derybas su islamistų judėjimu „Hamas“ dėl apsikeitimo įkaitais susitarimo padvigubėjo po to, kai kariuomenė pripažino, kad kariai per klaidą nušovė tris įkaitus, nors jie nešė baltą vėliavą ir šaukėsi pagalbos hebrajų kalba.

Žinia apie jų nužudymą šalyje sukėlė protestus, o likusių įkaitų artimieji išreiškė susirūpinimą, kad jų artimiesiems gresia tokia pati lemtis, ir paragino B. Netanyahu grįžti prie derybų stalo.

„Jaučiamės tarsi dalyvaudami rusiškos ruletės žaidime (sužinant), kas bus kitas eilėje, kuriam bus pranešta apie mylimo žmogaus mirtį“, – šeštadienio vakarą per vieną renginį sakė 19-mečio įkaito ir kareivio Itai (Aitai), kuris yra tarp belaisvių, tėvas Ruby Chen.

„Pirmiausia jie mums paaiškino, kad per sausumos operaciją pagrobtieji bus sugrąžinti, – pridūrė jis. – Tai neveikia. Nes nuo to laiko pagrobtųjų buvo pastebėta grįžtančių, bet ne tiek daug gyvų.“

Tačiau B. Netanyahu buvo tvirtai įsitikinęs, kad norint, jog derybos būtų sėkmingos, reikia karinio spaudimo.

„Mano instrukcijos derybų komandai grindžiamos šiuo spaudimu, o be jo neturime nieko“, – sakė jis.

Šeštadienį „Hamas“ pareiškė, kad „nepradės jokių derybų dėl apsikeitimo kaliniais, kol nebus visiškai nutraukta agresija prieš mūsų žmones“.

Oficialiais duomenimis, palestiniečių kovotojų grupuotė per spalio 7-osios išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo 1 139 žmonės, pagrobė apie 250 įkaitų.

Izraelio atsakomojo puolimo metu, „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo valdžios duomenimis, žuvo daugiau kaip 18 700 žmonių.

Pagal trumpalaikį paliaubų susitarimą mainais į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečius buvo išlaisvinta daugiau kaip 100 įkaitų, tačiau šis susitarimas buvo nutrauktas ir kovos vėl atsinaujino.

Izraelio vyriausybė ne kartą pareiškė, kad visų įkaitų sugrąžinimas namo yra vienas svarbiausių jos karo tikslų.

2023 12 17 10:12
Spausdinti