Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


IZRAELIS
B. Netanyahu, nepaisydamas protestų, gina balsavimą dėl teismų reformos
BNS
Scanpix
Protestai Jeruzalėje.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį, nepaisydamas masinių protestų ir tarptautinio susirūpinimo, gynė ir būtinu vadino parlamento balsavimą dėl svarbios vyriausybės teismų reformos paketo nuostatos.

B. Netanyahu ir jo koalicijos sąjungininkai pritarė prieštaringai vertinamam įstatymo projektui anksčiau pirmadienį, po audringos parlamento sesijos, kurios metu opozicijos įstatymų leidėjai boikotavo lemiamą balsavimą, o kai kurie šaukė: „Gėda, gėda.“

Kritikai priekaištauja, kad teismų sistemos pertvarka gali atverti kelią autoritariškesnei valdžiai, nes panaikintų Izraelio vykdomosios valdžios stabdžių ir atsvarų sistemą.

Įstatymo projektu, kuriam pritarta 64 balsais 120 narių turinčiame parlamente, siekiama apriboti Aukščiausiojo Teismo įgaliojimus naikinti vyriausybės sprendimus, kuriuos teisėjai laiko nepagrįstais.

Premjeras teisino sprendimą surengti balsavimą kaip būtiną demokratinį žingsnį.

„Priėmėme pagrįstumo pataisą, kad išrinkta vyriausybė galėtų vykdyti politiką, atitinkančią daugumos šalies piliečių sprendimą“, – sakė jis per televiziją transliuotame kreipimesi.

Tradicinis Izraelio sąjungininkas Vašingtonas ne kartą išreiškė susirūpinimą dėl politinės sumaišties ir kritikavo pirmadienio balsavimą.

B. Netanyahu koalicinė vyriausybė, kuriai priklauso kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų žydų partijos, teigia, kad siūlomi pakeitimai reikalingi siekiant užtikrinti geresnę galių pusiausvyrą.

Nuo tada, kai sausį vyriausybė pristatė reformų paketą, jis sukėlė vieną didžiausių protesto judėjimų Izraelio istorijoje.

Profesinių sąjungų konfederacija „Histadrut“, reaguodama į parlamento balsavimą, pagrasino surengti streiką visoje šalyje ir paragino vyriausybę atnaujinti derybas su opozicija.

„Bet kokia vienašališka reformos pažanga turės rimtų pasekmių“, – pareiškime sakė „Histadrut“ pirmininkas Arnonas Bar-Davidas.

Kovą „Histadrut“ surengtas streikas privertė B. Netanyahu sustabdyti šį teisėkūros procesą ir sudarė sąlygas tarppartinėms deryboms, bet jos galiausiai žlugo.

„Tikrai liūdna“

Pirmadienį iki vakaro Jeruzalėje ir Tel Avive, šalies komerciniame centre, tęsėsi mitingai, o demonstrantai blokavo kelius.

Policija panaudojo vandens patrankas, buvo pasitelkta raitoji policija.

„Maniau, kad bus kažkas pakeista arba pasiektas kompromisas, bet giliai širdyje žinojau, kad taip nutiks, ir tai tikrai liūdna“, – po parlamento balsavimo naujienų agentūrai AFP sakė 52 metų protestuotojas Danny Akermanas.

„Turime tęsti protestą, toliau daryti spaudimą, tikėdamiesi, kad jie nebesiims“ tokių iniciatyvų, sakė jis.

Balsavimas įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai 73 metų B. Netanyahu grįžo į Knesetą. Dieną prieš tai jam buvo atlikta operacija, jos metu jam buvo įdėtas širdies stimuliatorius.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas „išreiškė savo požiūrį, jog tam, kad dideli pokyčiai demokratijoje būtų ilgalaikiai, turi būti pasiektas kuo platesnis sutarimas“, pranešė Baltieji rūmai.

„Tenka apgailestauti, kad šiandien balsavimas vyko mažiausia įmanoma balsų dauguma“, – priduriama pareiškime.

Vokiečių užsienio reikalų ministerijos šaltinis pirmadienį sakė, kad Berlynas su dideliu susirūpinimu stebi įtampą dėl teismų reformos Izraelyje ir pridūrė, kad Vokietija paragino Izraelio vyriausybę imtis veiksmų, kurie galėtų padėti pasiekti konsensusą šiuo ginčytinu klausimu.

„Ypač po to, kai šiandien buvo priimta pirmoji planuojamos teismų reformos dalis, tebėra svarbu, kad plačioms socialinėms diskusijoms būtų skirta pakankamai laiko ir erdvės, kad būtų galima pasiekti naują konsensusą“, – sakė šaltinis.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas, ką tik grįžęs iš JAV, sekmadienį nuvyko tiesiai į B. Netanyahu ligoninės palatą, kad paskutinę minutę pabandytų pasiekti kompromisą.

I. Herzogas, kuris po pusę metų trukusių masinių gatvės protestų nesėkmingai bandė tarpininkauti derybose, anksčiau įspėjo, kad Izraelis susidūrė su nacionaline nepaprastąja padėtimi.

Teisingumo ministras Yarivas Levinas, kuris yra šio teisinio pakeitimo autorius, teigė, kad nėra pagrindo baimintis pagrįstumo išlygos.

„Yra daug priežasčių laikyti tai svarbiu žingsniu siekiant atkurti pusiausvyrą tarp valdžios šakų“, – sakė jis parlamentui, pasibaigus prieš balsavimą vykusių debatų maratonui.

Po to, kai teisės aktas buvo priimtas, ministras pareiškė, kad nori pasiekti susitarimą dėl platesnio reformų paketo.

Tačiau opozicijos lyderis Yairas Lapidas pirmadienį parlamente priimtą sprendimą pavadino Izraelio demokratijos pralaimėjimu.

„Vyriausybė gali nuspręsti dėl politikos, bet ne pakeisti Izraelio valstybės pobūdį, o tai šiandien ir įvyko“, – teigė jis.

Beprotiškas pertvarkos greitis

Prieš balsavimą prie parlamento kalbėjusi 26 metų aukštųjų technologijų darbuotoja Alona Kesel kritikavo vyriausybę, kad ji beprotišku greičiu vykdo teismų sistemos pertvarką.

Oponentai kaltina B. Netanyahu, kuris teisme kovoja su kaltinimais korupcija, interesų konfliktu.

Pagrįstumo išlyga yra pirmoji svarbi reformos paketo sudedamoji dalis, tampanti įstatymu. Tarp kitų siūlomų pakeitimų – suteikti vyriausybei didesnę įtaką skiriant teisėjus.

Protestus palaikė viso politinio spektro atstovai, pasaulietinės ir religinės grupės, darbininkai ir technologijų sektoriaus darbuotojai, taikos aktyvistai ir kariuomenės rezervistai.

Protestavusi mokytoja Avital Mesterman, pažadėjo daryti viską, ką demokratiškai gali padaryti, ir toliau protestuoti.

„Jaučiu, kad einame žemyn, bet jaučiuosi optimistiškai dėl visų čia esančių žmonių“, – sakė 42-ejų metų moteris, atvykusi iš Tel Avivo į mitingą Jeruzalėje.

2023 07 25 09:05
Spausdinti