Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


IZRAELIS
B. Netanyahu paskelbė apie teismų reformų pertrauką
BNS
BNS
Benjaminas Netanyahu.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį, po kelis mėnesius trukusių gatvės protestų, į kuriuos susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, paskelbė apie pertrauką dėl nesutarimų keliančių teismų reformų svarstymo parlamente.

„Jausdamas nacionalinę atsakomybę, norėdamas užkirsti kelią mūsų tautos susipriešinimui, nusprendžiau sustabdyti antrąjį ir trečiąjį įstatymo projekto svarstymą“, – sakė jis tautai.

Jis pridūrė, kad įstatymo projekto svarstymą atidės kitai parlamento sesijai, kuri prasidės balandžio antroje pusėje.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas pirmadienį paragino nedelsiant sustabdyti vyriausybės sumanytą ir prieštaringai vertinamą teismų reformą, praėjus dienai po to, kai ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu po panašių reikalavimų atleido savo gynybos ministrą Yoavą Gallantą.

Dėl to pirmadienį vyriausiasis Izraelio profesinių sąjungų vadovas Arnonas Bar-Davidas paragino surengti visuotinį streiką, tačiau po B. Netanyahu kalbos jis jį atšaukė.

„Po ministro pirmininko pranešimo skelbiu streiko pabaigą“, – pareiškime teigė profesinių sąjungų konfederacijos „Histadrut“ vadovas A. Bar-Davidas.

Sutriko skrydžiai, ligoninės nutraukė ne skubios pagalbos teikimą, o pirmadienį iš darbo išėjo net diplomatai.

Izraelio opozicijos lyderis Y. Lapidas pirmadienį pareiškė, kad yra pasirengęs dialogui, jei vyriausybės paskelbta pertrauka dėl nesutarimų keliančių teismų reformų, kurios buvo svarstomos parlamente, yra tikra.

„Jei teisės aktai tikrai ir visiškai sustos, esame pasirengę pradėti tikrą dialogą“, – sakė jis televizijos kalboje po to, kai ministras pirmininkas B. Netanyahu paskelbė apie teisėkūros proceso sustabdymą, kad būtų daugiau laiko deryboms.

Tačiau Y. Lapidas teigė norįs įsitikinti, kad „nėra jokios gudrybės ar blefo“.

2023 03 28 09:17
Spausdinti