Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


VEIDAI
B. Pistoriusas – nematomas karvedys
IQ
Scanpix

Borisas Pistoriusas (62 metų), menkai žinomas politikas, sausio viduryje atsistatydinus Christine Lambrecht, buvo paskirtas naujuoju Vokietijos gynybos ministru. Karo Ukrainoje kontekste šis postas tapo gana reikšmingas aštrėjant kritikai dėl nuolatinio Vokietijos delsimo padėti Rusijos užpultai šaliai.

B. Postoriuso paskyrimas buvo netikėtas, nes politikas nėra plačiai žinomas pačioje Vokietijoje, ką ir kalbėti apie tarptautinę bendruomenę. Socialdemokratų partijos narį Olafas Scholzas pavadino „itin patyrusiu politiku“, kuris „jau daug metų dalyvauja saugumo politikos srityje ir savo kompetencija, ryžtingumu ir didele širdimi yra būtent tas žmogus, kuris gali vadovauti ginkluotosioms pajėgoms šiuo permainų laikotarpiu“.

B. Pistoriusas nuo 2013 m. vadovavo Žemutinės Saksonijos žemės vidaus reikalų ministerijai. Tačiau jau seniai spėliota, kad jis turi didesnių politinių ambicijų. B. Pistoriusas vykdė kampaniją, siekdamas tapti socialdemokratų lyderiu, ir manoma, kad 2022 m. pabaigoje, kai O. Scholzas formavo savo naująją administraciją, buvo svarstomas kaip galimas vidaus reikalų ministras.

Naujasis gynybos ministras pareigas perima sudėtingu metu – kilus karui Ukrainoje O. Scholzas viešai pažadėjo pakeisti Vokietijos požiūrį į gynybą, tačiau didelių permainų vis dar nematyti. B. Pistoriusas pasisakė už pagalbą Ukrainai, o konflikto pradžioje išreiškė skeptišką požiūrį į sankcijų Rusijai veiksmingumą. Tikimasi, kad jis parodys iniciatyvą įsigyjant naują įrangą ir imsis spęsti įsisenėjusias problemas, tokias kaip šaudmenų trūkumas ir turimos įrangos gedimai. Jis taip pat turės prižiūrėti Vokietijos karių išvedimą iš Malio, kuris, planuojama, įvyks kitais metais ir dėl kurio, kaip baiminamasi, regione gali susidaryti pavojingas galios vakuumas.

BEREKLAMOS:

2023 02 11 06:40
Spausdinti