Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
B. Sanderso laimės valanda Naujajame Hampšyre
BNS
Scanpix
Maža, bet saldi pergalė.

Bernie Sandersas laimėjo antradienį Naujajame Hampšyre surengtus itin svarbius demokratų pirminius rinkimus, rodo JAV televizijų prognozės, ir paliko užnugaryje tokius varžovus kaip partijos sunkiasvoris Joe Bidenas, kovodamas dėl teisės lapkritį susigrumti su prezidentu Donaldu Trumpu.

Baigiant skaičiuoti balsalapius šioje šiaurės rytinėje valstijoje B. Sandersas, partijos progresyviojo sparno vėliavnešys, yra surinkęs apie 26 proc. balsų.

2016 metais jis šioje valstijoje įveikė Hillary Clinton, nors vėliau ji buvo nominuota Demokratų partijos kandidate į prezidento postą.

„Leiskite pasinaudoti šia proga padėkoti Naujojo Hampšyro žmonėms už šio vakaro didžią pergalę“, – B. Sandersas pareiškė savo džiūgaujantiems šalininkams, kai televizijos NBC ir ABC paskelbė jam palankius rezultatus.

„Ši pergalė čia yra Donaldo Trumpo pabaigos pradžia“, – pridūrė B. Sandersas, gretimos Vermonto valstijos senatorius, siūlantis siekti sąžiningesnių mokesčių ir sveikatos priežiūros reformos.

Vieno Indianos valstijos miesto buvęs meras Pete'as Buttigiegas liko antras, sulaukęs 24 proc. balsų. Kita nuosaikių pažiūrų Vidurio Vakarų regiono atstovė – Minesotos senatorė Amy Klobuchar– irgi neblogai pasirodė – likusi trečia (maždaug 20 proc. balsų).

Ketvirta liko liberalių pažiūrų Elizabeth Warren, surinkusi apie 9 proc. balsų.

„Dabar mūsų kampanija keliasi į Nevadą, Pietų Karoliną, į bendruomenes visoje mūsų šalyje. Ir su kiekvienu žingsniu sveikinsime naujus mūsų judėjimo sąjungininkus“, – sakė P. Buttigiegas.

Nors kelis mėnesius buvo apklausų favoritas, J. Bidenas pripažino, kad Naujajame Hampšyre jo veikiausiai laukia nesėkmė – kaip ir per ankstesnę savaitę vykusius balsavimus demokratų sueigose Ajovoje. Buvusio viceprezidento didžiausi nuogąstavimai pradeda pildytis, nes Naujajame Hampšyre jis liko penktas, gavęs tik kiek daugiau nei 8 proc. balsų.

Toks rezultatas yra itin skaudus smūgis 77 metų J. Bidenui, taip pat nesugebėjusiam užsitikrinti deramos finansinės paramos savo kampanijai arba entuziazmo, kokiu pasižymi jo varžovų šalininkai.

Baltuosius rūmus siekiantys užimti pretendentai Naujajame Hampšyre siekė aiškumo, nes pirmasis 2020 metų kampanijos demokratų balsavimas Ajovoje virto chaosu sutrikus balsų skaičiavimui, o galiausiai paaiškėjo, kad B. Sandersas ir P. Buttigiegas surinko beveik vienodai balsų.

Tuo metu technologijų verslo veikėjas Andrew Yangas ir Kolorado senatorius Michaelas Bennetas, per antradienio balsavimą nesulaukę palaikymo, pripažino tikrovę ir pasitraukė iš kovos.

„Kaip žinot, esu matematikas, ir iš šio vakaro skaičių aišku, kad mes šių lenktynių nelaimėsime“, – pareiškė A. Yangas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 12 08:48
Spausdinti