Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


BACHMUTAS
Bachmuto netektį, panašu, patvirtinantis V. Zelenskis: Bachmutas yra tik mūsų širdyse
BNS
Scanpix
Volodymyras Zelenskis G 7 susitikime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį netiesiogiai patvirtino, kad rusai perėmė šalies rytuose esančio Bachmuto kontrolę, ir pridūrė, kad iš miesto nieko neliko.

Paklaustas, ar Ukrainos pajėgos laikosi ir ar Rusija užėmė miestą, V. Zelenskis neatsakė visiškai aiškiai, bet teigė: „Turite suprasti, kad ten nieko nėra.“

„Šiandien Bachmutas yra tik mūsų širdyse“, – pridūrė jis.

Šeštadienį Rusijos kariuomenė paskelbė užėmusi miestą, kuriame vyksta ilgiausias ir kruviniausias mūšis per daugiau nei metus trunkantį Maskvos plataus masto puolimą Ukrainoje.

Jo praradimas būtų labai simboliškas ukrainiečiams, kurie, nepaisydami JAV užkulisinių patarimų sutelkti dėmesį kitur, atsižvelgiant į tai, kad miestas nėra strategiškai itin svarbus platesniame karo kontekste, jame kelis mėnesius ryžtingai laikėsi.

V. Zelenskis, Didžiojo septyneto (G 7) viršūnių susitikimo, vykstančio Japonijos mieste Hirošimoje, kuluaruose sėdėdamas šalia JAV prezidento Joe Bideno leido suprasti, kaip sunku kalbėti apie Bachmutą.

Paklaustas, ar Ukrainos pajėgos išsilaikė, ar Rusija užėmė miestą, jis atsakė ne visai aiškiai: „Manau, kad ne."

Tuomet jis netiesiogiai užsiminė, kad pergalė Bachmute rusams kainavo per brangiai ir kad ukrainiečiai nebeturėjo ko jame prarasti.

„Šioje vietoje nieko nėra... tik griuvėsiai ir daugybė negyvų rusų“, – žurnalistams sakė ukrainiečių lyderis bei pagyrė savo karius už puikų darbą.

„Bet jie atėjo pas mus“, – pridūrė jis apie rusus.

Susitikimo metu J. Bidenas paskelbė apie naują ginklų paketą Ukrainai, kuri, kaip tikimasi, netrukus pradės plataus masto kontrpuolimą, kad išstumtų rusus iš dalies jų užimtos teritorijos.

Į paketą bus įtraukta amunicija, artilerija, šarvuočiai, sakė JAV vadovas, praėjus kelioms dienoms po to, kai sąjungininkams buvo uždegta žalia šviesa perduoti Ukrainai pažangius Jungtinėse Valstijose pagamintus naikintuvus F-16.

J. Bideno teigimu, „Jungtinės Valstijos ir toliau padeda Ukrainai reaguoti, atsigauti ir atkurti“.

„Mes taip pat remiame taiką“, – kalbėjo jis.

2023 05 21 10:25
Spausdinti