Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
Baltarusijoje įvesta mirties bausmė už „valstybės išdavystę“
ELTA
Scanpix
A. Lukašenka.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pasirašė įstatymą, pagal kurį už valstybės išdavystę nuteistiems valstybės tarnautojams ir kariškiams numatoma mirties bausmė, pranešė Vokietijos transliuotojas DW.

A. Lukašenkos patvirtintomis šalies baudžiamojo kodekso pataisomis numatoma mirties bausmė pareigūnams ir kariškiams, kurie laikomi padariusiais „nepataisomą žalą“ Baltarusijos nacionaliniam saugumui.

Naujasis įstatymas yra dalis baudžiamojo kodekso pakeitimų, kuriais siekiama sustiprinti Baltarusijos kovą su „ekstremistinės (teroristinės) ir antivalstybinės krypties nusikaltimais“.

Kopijuojami Rusijos įstatymai

Įstatyme, kurį pasirašė A. Lukašenka, taip pat numatytos bausmės už „terorizmo propagandą, ginkluotųjų pajėgų ir sukarintų dalinių diskreditavimą ir valstybės paslapčių apsaugos taisyklių pažeidimą“, kopijuojant represinius svarbiausios Baltarusijos sąjungininkės Rusijos teisės aktus.

Rusija panašų įstatymą priėmė po to, kai prieš kiek daugiau nei metus įsiveržė į Ukrainą.

Baltarusija nesiuntė savo karių į Ukrainą, tačiau 2022 metų vasarį leido Rusijai naudotis savo teritorija kaip baze atakoms prieš Ukrainą vykdyti. Rusija taip pat dislokuoja savo karius ir ginkluotę Baltarusijos teritorijoje.

Nauji represiniai teisės aktai patvirtinti po vasario 26 dieną netoli Baltarusijos sostinės esančioje oro bazėje įvykdyto Rusijos karo lėktuvo užpuolimo, kurį, kaip teigiama, surengė Baltarusijos partizanai.

Baltarusija yra vienintelė Europos šalis, kurioje neuždrausta mirties bausmė, taikoma už žmogžudystę ar terorizmą nuteistiems asmenims. Egzekucijos vykdomos šūviu į pakaušį.

2023 03 10 10:00
Spausdinti