Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DERYBOS
Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje prasidėjo Maskvos ir Kijevo derybos
BNS
Scanpix
Ukrainos kariai Charkove.

Rusijos ir Ukrainos delegacijos pirmadienį pradėjo pirmąsias derybas po to, kai praėjusią savaitę Vladimiras Putinas įsakė savo kariams įsiveržti į Ukrainą, pranešė ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

Ukraina anksčiau pirmadienį pareikalavo skubių Rusijos paliaubų ir kariuomenės išvedimo, Kijevo delegacijai atvykus į derybas su rusais, Maskvos puolimui prieš Ukrainą tęsiantis jau penktą dieną.

Susitikimas vyksta Baltarusijoje, kuri yra pagrindinė Kremliaus sąjungininkė, leidusi Rusijos kariams iš savo teritorijos patekti į Ukrainą.

„Ukrainiečių delegacija atvyko prie Ukrainos ir Baltarusijos sienos dalyvauti derybose su Rusijos Federacijos atstovais“, – sakoma Ukrainos prezidentūros pranešime.

„Pagrindinis derybų klausimas – neatidėliotinos paliaubos ir karių išvedimas iš Ukrainos“, – priduriama jame.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atskirame pareiškime paragino rusų karius sudėti ginklus ir dezertyruoti.

Prezidentas taip pat sakė, kad per puolimą gyvybių jau neteko daugiau nei 4 500 rusų karių.

Be to, V. Zelenskis paragino Europos Sąjungą nedelsiant suteikti jo šaliai narystę bloke „pagal naują specialią procedūrą“.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip leidžiasi Ukrainos delegaciją skraidinantis sraigtasparnis.

Rusijos delegatas Leonidas Sluckis, Rusijos parlamento tarptautinių reikalų komiteto vadovas, platformoje „Telegram“ parašė: „Netrukus pradėsime.“

Kremlius sakė neskelbsiantis savo oficialios pozicijos prieš derybas su ukrainiečiais.

„Siūlau palaukti derybų, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Nedeklaruosiu jokių derybinių pozicijų ir panašiai.“

Kremliaus derybininkas Vladimiras Medinskis kiek anksčiau sakė, kad Rusija nori pasiekti susitarimą su Ukraina ir užbaigti konfliktą.

Ukrainos delegacijai, be kita ko, priklauso gynybos ministras Oleksijus Reznikovas bei užsienio reikalų viceministras Mykola Točyckis.

Ukrainoje nuo ketvirtadienio tęsiasi kautynės su įsiveržusiomis gausiomis Rusijos pajėgomis. Ši neišprovokuota Maskvos invazija pasaulyje paskleidė pasibaisėjimą ir įtūžį.

Kijevas iš pradžių nenorėjo siųsti delegacijos į Baltarusiją, atsižvelgdamas į šios šalies Rusijos puolimo prieš Ukrainą tarpininkės vaidmenį.

Ukraina pažadėjo nenusileisti per derybas, dėl kurių sutarta jos pajėgoms įnirtingai priešinantis Rusijos puolimui, o Kremliaus šeimininkui Vladimirui Putinui įsakius padidinti Maskvos branduolinio atgrasymo pajėgų parengties lygį.

Ukraina sakė sutinkanti surengti derybas su Rusija „be išankstinių sąlygų“ prie savo sienos su Baltarusija.

Dėl derybų sutarta V. Zelenskiui pasikalbėjus telefonu su autoritariniu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

V. Zelenskis sekmadienį sakė norįs „pamėginti“ derėtis su Rusija, bet šią galimybę vertinąs skeptiškai.

„Kalbėsiu atvirai, kaip visada: nelabai tikiu šio susitikimo rezultatais. Tačiau tegul pamėgina“, – vaizdo kreipimesi sakė jis. Prezidentas pridūrė, jog jeigu apskritai yra „šansas“ užbaigti karą, jis turėtų dalyvauti derybose.

„Kad nė vienam Ukrainos piliečiui nekiltų jokios abejonės, jog aš kaip prezidentas nemėginau sustabdyti karo, kai buvo nors ir mažas, bet vis dėlto šansas“, – sakė V. Zelenskis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 28 13:20
Spausdinti