Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TAUTOS BALSAS
Baltarusijos opozicija kuria savo „tautos pasiuntinybes“ užsienyje
BNS
Scanpix
Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja.

Baltarusių opozicijos Koordinacinė taryba paskelbė, kad gruodžio 11 dieną užsienyje pradeda darbą Baltarusijos „tautos pasiuntinybės“.

„Labai simboliška, kad būtent šiandien, Pasaulinę žmogaus teisių dieną, visame pasaulyje atidaromos demokratinės Baltarusijos užsienio atstovybės. Baltarusijos piliečių teisių apsauga, taip pat pagalba mūsų tėvynainiams, priverstiems išvykti iš Baltarusijos, turi tapti geru pagrindu tokių organizacijų kūrimui“, – ketvirtadienį per vaizdo konferenciją pranešė buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja.

Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška per vaizdo konferenciją pranešė, kad „tautos pasiuntinybės“ pradeda dirbti 20-yje pasaulio šalių, įskaitant Rusiją, Lietuvą, Švediją, Vokietiją, Jungtinę Karalystę, Ispaniją ir Braziliją.

„Esu įsitikinęs, kad tautos pasiuntinybių atidarymas – tai tik pirmas žingsnis siekiant sukurti iš principo naujus demokratinės Baltarusijos santykius su kaimynėmis, kitomis užsienio partnerėmis“, – sakė P. Latuška.

Jis pabrėžė, kad „tautos pasiuntinybėms“ neskiriamos visos užduotys, kurias atlieka profesionalios diplomatinės atstovybės.

„Tai bus punktai, kur galima gauti informacijos iš Baltarusijos piliečių [užsienyje], kuriems reikia kokios nors pagalbos, skleisti informaciją apie tikrąją padėtį mūsų šalyje. Tautos pasiuntinybės, be kitų dalykų, užsiims komunikacija, organizuos susitikimus su diplomatinio korpuso atstovais, bendraus su kitomis baltarusių diasporos organizacijomis, rengs ekonominius, kultūrinius, informacinius renginius“, – sakė jis.

P. Latuška pabrėžė, kad alternatyvių baltarusių atstovybių užsienyje iniciatyvą iškėlė Pasaulinio baltarusių kongreso dalyviai. Kongresas vyko spalio 31–lapkričio 1 dienomis, jame dalyvavo apie 150 tūkst. Baltarusijos piliečių ir išeivių, gyvenančių daugiau kaip 50-yje pasaulio valstybių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 11 11:07
Spausdinti