Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
Baltarusijos opozicijos lyderė pasmerkė savo teismo procesą kaip „farsą“
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Sviatlana Cichanouskaja.

Minske antradienį prasidėjo opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos teismas jai nedalyvaujant, pranešė valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Dabar Lietuvoje gyvenanti S. Cichanouskaja teisiama autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui tęsiant susidorojimą su oponentais.

Jai patekta virtinė kaltinimų, įskaitant valstybės išdavystę, sąmokslą siekiant užgrobti valdžią ir ekstremistinės organizacijos įkūrimą bei vadovavimą jai, sakoma „BelTA“ pranešime.

S. Cichanouskaja, kuri paskelbė laimėjusi 2020 metų prezidento rinkimus, savo teismo procesą pavadino farsu ir A. Lukašenkos kerštu.

„Rimtai šį farsą komentuoti sunku, bet neketinu ignoruoti šio teisių pažeidimo“, – antradienio rytą platformoje „Telegram“ parašė ji.

„Aš ir mano komanda apie procesą daug ko nesužinojome. Apie teismą sužinojau iš žiniasklaidos, o ne iš oficialaus pranešimo. Man nebuvo suteikta teisė dalyvauti teismo posėdyje ir gauti kaltinimų ir protokolo kopijas, – rašė ji. – O teismo paskirto „gynėjo“ pavardė man buvo pranešta tik praėjusį penktadienį. Kadangi dar buvo savaitgalis, tiesiog neturėjau galimybės su advokatu aptarti gynybos strategijos. Toks yra „teisingumas“.“

„Aš net nežinau, ką mano vadinamasis advokatas darys rytoj šiame teisme, kaip jis mane gins, – pirmadienį Davose naujienų agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja. – Nežinau, kiek truks teismo procesas, kiek dienų, bet esu įsitikinusi, kad mane nuteis kalėti daug, daug metų.“

Kaip skelbia nepriklausomas baltarusių portalas „Naša Niva“, taip pat už akių teisiami kiti Baltarusijos opozicijos po ginčytinų 2020-ųjų prezidento rinkimų įsteigtos Koordinacinės tarybos nariai Maryja Maroz, Pavelas Latuška, Volha Kavalkova ir Siarhejus Dyleuskis.

„Jei Lukašenka vadina jus išdavike, esate herojė. Jei Lukašenkai reikia inscenizuoti teismą, kad jus nuteistų, esate nekalta. Lietuva jus palaiko“, – palaikymą S. Cichanouskajai tviteryje išreiškė Lietuvos URM vadovas Gabrielius Landsbergis.

Po Baltarusijos valdžios institucijų surengto rezonansinio teismo proceso į teisiamųjų suolą sėdo dar keli kritikai, įskaitant įkalintą Nobelio premijos laureatą Alesį Beliackį.

60-metis A. Beliackis, įkūręs pagrindinę pagrindinę žmogaus teisių gynimo grupę „Viasna“, ir du jo bendraminčiai sulaikyti nuo 2021-ųjų liepos.

Žmogaus teisių gynėjai yra kaltinami kontrabanda į Baltarusiją įvežę „didelę sumą grynųjų pinigų“, kuriais esą buvo finansuojama opozicinė veikla, ir jiems gresia nuo septynerių iki 12 metų kalėjimo.

Įkalintam vyrui – nauji kaltinimai

Prieš prasidedant S. Cichanouskajos teismo procesui tyrėjai paskelbė naujus kaltinimus ir jos vyrui Siarhejui Cichanouskiui, kuris 2021-aisiais buvo pripažintas kaltu dėl „masinių neramumų“ organizavimo ir socialinės neapykantos kurstymo.

Jis buvo nuteistas kalėti 18 metų.

„Žinau, kad ir ką jie galvotų, tai jo nepalauš ir nesužlugdys mano noro kovoti už visų politinių kalinių laisvę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ neseniai rašė S. Cichanouskaja.

44-erių charizmatiškas „YouTube“ tinklaraštininkas S. Cichanouskis sužadino baltarusių dėmesį, kai 2020-aisiais kandidatavo į šalies prezidento postą bandydamas nuversti A. Lukašenką.

S. Cichanovskiui nebuvo leista kandidatuoti, o S. Cichanouskaja, tuo metu buvusi politikos naujokė, rinkimuose susigrūmė su A. Lukašenka, užsiregistravusi kandidate vietoje savo vyro.

Pirmadienį tyrimų komitetas pranešė, kad S. Cichanouskiui buvo pateikti nauji kaltinimai dėl nepaklusnumo kalėjimo pareigūnams, nes jis esą provokavo konfliktus su kameros draugais ir nepaisė kalėjimo vadovybės nurodymų.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

A. Lukašenka, remiamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino, ėmėsi masinių represijų, įkalindamas kritikus arba priversdamas juos pasitraukti į tremtį.

„Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 400 politinių kalinių.

Pirmadienį vakariniame Gardino mieste prasidėjo lenkų ir baltarusių žurnalisto teismas.

Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir lenkų mažumos Baltarusijoje atstovas Andrzejus Poczobutas buvo suimtas 2021 metų kovo mėnesį.

Jis kaltinamas „raginimu imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti nacionaliniam saugumui“ ir neapykantos kurstymu. Už šiuos kaltinimus gresia nuo penkerių iki 12 metų kalėjimo.

49 metų A. Poczobutas liko Baltarusijoje po to, kai A. Lukašenka 2020 metų vasarą numalšino masinius protestus prieš jo valdymą.

2023 01 17 09:36
Spausdinti