Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


IZRAELIO IR "HAMAS" KARAS
Baltieji Rūmai Izraelio veiksmų Rafache nemato kaip raudonųjų linijų peržengimo
IQ
Scanpix
Po pirmadienio smūgio Rafache gesinamas gaisras.

Izraelio pajėgoms tankais įvažiavus į Gazos Ruožo pietuose esantį Rafacho miesto centrą, Baltieji Rūmai teigia to netraktuojantys kaip raudonosios linijos peržengimo. Šią liniją anksčiau buvo nubrėžęs JAV prezidentas Joe Bidenas, teigęs, jog Izraeliui ją peržengus bus nustoti tiekti ginklai.

Šiuo metu JAV yra sustabdžiusi puolamųjų ginklų tiekimą Izraeliui, tačiau vis dar teikia reikalingus gynybai. Tuo metu Izraelis tęsia operacijas Rafache, mieste, kuriame glaudžiasi apie milijoną civilių. Per sekmadienio smūgį į pabėgėlių stovyklą ir po to kilusį gaisrą, kurio metu nukauti du aukšto rango kovotojų grupuotės „Hamas“ pareigūnai, žuvo 45 žmonės. Kaip skelbia naujienų agentūra „AP News“, Palestinos Raudonojo Kryžiaus ir Gazos sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimais, per apšaudymą pirmadienį ir antradienį žuvo dar 16 civilių, o per drono smūgį antradienio popietę – 21.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pripažino, jog sekmadienio smūgis buvo „tragiška nelaimė“, Tel Avivas šiuo metu atlieka tyrimą siekdamas nustatyti, kas pareikalavo tiek aukų. Izraelis teigia, kad sekmadienio gaisrą pabėgėlių palapinių miestelyje sukėlė „antriniai sprogimai“ – nuo jų paleistos mažiausios turimos raketos tokio gaisro nebūtų galėję kilti ir jo priežastis galbūti buvo vietoje saugomi kiti ginklai. Dėl antradienio smūgio IDF neprisiėmė atsakomybės.

Izraeliui gegužės pradžioje pradėjus sausumos operaciją Rafache, J. Bidenas teigė nutrauksiantis valstybei ginklų tiekimą, jei IDF žengs gilyn į miestą. Tačiau Tel Avivui pastarosiomis dienomis sulaukiant vis griežtesnės pasaulio reakcijos (antradienį Ispanija, Norvegija ir Airija oficialiai pripažino Palestinos valstybę), Baltųjų Rūmų Nacionalinės saugumo tarybos komunikacijos patarėjas Johnas Kirby žurnalistams teigė, jog Baltieji Rūmai netiki, jog didelio masto karinė sausumos operacija Rafache yra iš tiesų vykdoma. „Mes vis dar nenorime, kad Izraelis įsiveržtų į Rafachą didelėje teritorijoje, ir to nematėme, – kalbėjo jis. – Mes atidžiai stebime situaciją ir noriu aiškiai pasakyti, kad kiekviena nekalta žūtis yra tragedija ir kiekvienai iš jų turėtų būti užkertamas kelias.“

J. Kirby pripažino, kad visa Rafacho teritorija yra gausiai apgyventa, ir nors iš miesto jau pasitraukė apie milijoną civilių, jiems nelabai yra kur daugiau trauktis. Tačiau paklaustas, kiek dar žūčių J. Bidenui reikia pamatyti, kad raudonoji linija būtų peržengta, J. Kirby griežtai pakartojo, jog karinės operacijos dar nematė ir JAV tvirtai pasisako už civilių gyvybių išsaugojimą. Jo teigimu, civilių žūčių sunku išvengti tankiai apgyventose teritorijose, tačiau ar IDF smūgis buvo tikslus ir apskaičiuotas, kaip to reikalauja JAV, J. Kirby negalėjo atsakyti teisindamasis tebevykstančiu Izraelio tyrimu.

2024 05 28 23:37
Spausdinti