Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JAV IR IZRAELIS
Baltieji rūmai: JAV kariai nedalyvaus Izraelio ir „Hamas“ konflikte
ELTA
Unsplash
Baltieji rūmai.

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad per netikėtą „Hamas“ ataką Izraelyje žuvo 11 amerikiečių, o kiti tikriausiai yra laikomi palestiniečių grupuotės „Hamas“ įkaitais. Didėjant nuogąstavimams, jog konfliktas gali išplisti į visą regioną, Baltieji rūmai pareiškė neketinantys siųsti JAV karių, tačiau perspėjo Iraną ir kitus veikėjus neįsitraukti.

J. Bidenas ir Prancūzijos, Vokietijos, Italijos bei Didžiosios Britanijos lyderiai pažadėjo remti savo sąjungininką Izraelį, kad jis apsigintų. Žuvusiųjų skaičius per „Hamas“ puolimą Izraelyje padidėjo iki 800, o Gazos Ruože žuvo 687 žmonės.

Per savaitgalio puolimą, kurį JAV pareigūnas pavadino „Islamo valstybės“ lygmens laukiniais veiksmais“, „Hamas“ išvežė iš pietų Izraelio į Gazos Ruožą maždaug 150 įkaitų ir pagrasino juos nužudyti, jei per atsakomuosius Izraelio oro antskrydžius ir toliau be įspėjimo „bus taikomasi“ į Gazos Ruožo gyventojus.

J. Bidenas sakė, kad Vašingtonas, arčiau Izraelio perkėlęs didžiausią savo lėktuvnešį ir kitus karo laivus, bendradarbiauja su svarbia sąjungininke „siekiant atgauti įkaitus.“

„Deja, dabar žinome, kad tarp žuvusiųjų yra mažiausiai 11 Amerikos piliečių, daugeliui jų Izraelis buvo antrieji namai“, – sakoma J. Bideno pareiškime, paskelbtame po susitikimo su nacionalinio saugumo pareigūnais Baltuosiuose rūmuose.

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas pirmadienį sakė, kad JAV intensyviai bendradarbiauja su izraeliečiais dėl Gazoje laikomų įkaitų padėties. Jis taip pat palygino „Hamas“ išpuolius su liūdnai pagarsėjusiu džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) žiaurumu.

„Tai IV lygio žiaurumas prieš Izraelio civilius – sudeginti namai, išžudyti jauni žmonės muzikos festivalyje“, – sakė pareigūnas.

Baltieji rūmai pareiškė, kad siunčia Izraeliui naują karinę pagalbą, kad atgrasytų jo „priešus“, tačiau kol kas JAV neketina įsitraukti į konfliktą.

„JAV neketina siųsti savo karių“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Jis taip pat sakė, kad nėra „tvirtų ar akivaizdžių įrodymų“, siejančių Iraną su „Hamas“ ataka, nors ir žinoma, kad Teheranas „tam tikru lygiu“ remia grupuotę.

Iranas griežtai paneigė prisidėjęs rengiant užpuolimą.

2023 10 10 08:51
Spausdinti