Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


UKRAINA IR JAV
Blogos naujienos iš už Atlanto: V. Zelenskio misija patyrė pralaimėjimą?
IQ
Žygimantas Gedvila/ELTA
Volodymyras Zelenskis.

Karo užbaigimo plane, kurį prezidentas Volodymyras Zelenskis šiuo metu aptaria Niujorke ir ketina pateikti Joe Bidenui, nėra jokių proveržio pasiūlymų ir mažai tikėtina, kad jis paspartins konflikto sprendimą, „Bloomberg“ sakė Vakarų pareigūnai. Kai kurie net svarstė galimybę pradėti aptarinėti karo nutraukimą su Vladimiru Putinu.

V. Zelenskio „pergalės plane“ nėra nieko itin naujo ir jame nežadama proveržio, „Bloomberg“ sakė asmuo, susipažinęs su Ukrainos prezidento diskusijomis su užsienio šalių lyderiais, šiomis dienomis susirinkusiais Niujorke į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją. Kitas šaltinis jį pavadino „pageidavimų sąrašu“.

Kai kurios plano detalės jau pasirodė žiniasklaidoje. Taip, pasak „The Times“, jame numatytos Vakarų šalių saugumo garantijos Ukrainai, „panašios į abipusės gynybos paktą stojant į NATO“, tarptautinė finansinė pagalba ekonomikai atkurti, modernių ginklų tiekimas iš Vakarų ir AFU operacijos Kursko srityje tęsimas. Planas būtų maksimalistinis ir konceptualus, o ne išsamus, agentūrai „Bloomberg“ sakė aukštas JAV pareigūnas.

Pats V. Zelenskis interviu „NBC News“ teigė, kad jį sudarytų penki punktai: „Keturi yra tai, ko mums reikia, o vienas – po karo.“ Penktadienį jis žurnalistams sakė, kad šiuo planu siekiama sustiprinti Ukrainos pozicijas būsimose diplomatinėse derybose su Rusija. Kyjivas baiminasi, kad be saugumo garantijų bet koks taikos susitarimas tik suteiktų V. Putinui laiko perginkluoti ir sustiprinti armiją.

Pasak dviejų pareigūnų, kurie yra „Bloomberg“ šaltiniai, bent vienas iš Ukrainos sąjungininkų pasiūlė, kad atėjo laikas iš naujo pabandyti pasiekti V. Putiną su taikos pasiūlymais – arba V. Zelenskiui, arba kam nors iš kitos šalies. Diskutuojama apie galimybę tiesiogiai kreiptis į V. Putiną prieš lapkričio mėnesį Brazilijoje planuojamą G 20 aukščiausiojo lygio susitikimą.

Vakarų šalys taip pat pradeda nerimauti dėl savo saugumo, nes Rusija toliau didina ginklų gamybą, o tai gali turėti įtakos ne tik Ukrainai, pabrėžia „Bloomberg“. Kitų metų biudžete Rusijos vyriausybė yra numačiusi 13,2 trln. rublių „gynybai“, kuri, be armijos išlaikymo, apima ir valstybės gynybos užsakymo finansavimą. Tai 22 proc. daugiau nei 2024 m. (10,8 trln. rublių). Palyginti su 2023 m., Rusijos karinis biudžetas padvigubės, o jei lyginsime su prieškariniu 2021 m. – beveik 4 kartus. Dėl to jo dydis sieks 6,2 proc. bendrojo vidaus produkto.

V. Putino ir jo bendražygių grasinimai panaudoti branduolinį ginklą dar vienos raudonos linijos peržengimo atveju – Vakarų didelio nuotolio raketų smūgių į Rusijos teritoriją pavidalu – Vakarų lyderiams nebedaro didelio įspūdžio. Tačiau JAV administracija baiminasi, kad atsakas gali būti Rusijos pastangos eskaluoti konfliktus kituose regionuose, rašo „Financial Times“. Pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose, kur Maskva yra pajėgi tiekti raketas Jemeno husiams, arba aktyvesnio karinio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja forma.

„The Washington Post“, remdamasis JAV pareigūnais, pranešė, kad Ukrainai nepavyko įtikinti JAV atšaukti apribojimus naudoti suteiktus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje. Laikraščio šaltiniai teigė, kad Baltieji rūmai ir Pentagonas esą neišgirdo iš Kyjivo svarių argumentų, kurie patvirtintų reikšmingą tokių smūgių poveikį karo baigčiai. JAV valdžia ir toliau atkakliai tvirtina, kad geriau ir veiksmingiau yra naudoti Vakarų ginklus smūgiams į taikinius okupuotame Kryme.

Be to, šaltiniai teigė, kad Ukrainos ATACMS raketų ir panašios amunicijos atsargos yra labai ribotos. Net jei būtų leista smogti visai Rusijos teritorijai, tai nesukeltų esminių pokyčių fronte, o tik per kelias savaites ar net dienas išeikvotų atsargas, tvirtino leidinio pašnekovai. Vienas pareigūnų pabrėžė, kad Kyjivo prašymas smogti giliai į Rusijos Federaciją skiriasi nuo ankstesnių, nes didina Maskvos eskalacijos riziką.

Tačiau kai kurios Europos šalys nesutinka su JAV pozicija. „The Washington Post“ teigimu, Europa Vašingtono argumentus laiko nepagrįstais tiek techniniu, tiek taktiniu požiūriu. Vienas su leidiniu kalbėjęs Europos pareigūnas priminė, kad NATO karinėje doktrinoje numatyti didelio nuotolio smūgiai priešo užnugaryje. Nors apribojimų panaikinimas nebūtų lemiamas Ukrainos pergalei, jis galėtų sutrikdyti Rusijos logistiką ir smogti vadavietėms bei ginklų sandėliams, sakė jis.

2024 09 26 12:11
Spausdinti