Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
„Bloomberg“: Rusija pripažįsta didelę ir ilgalaikę Vakarų sankcijų ekonominę žalą
BNS
Pexels
Maskva.

Vakarų sankcijos Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą gali padaryti stiprios žalos Rusijos ekonomikai – gamyba jau smunka pagrindiniuose jos sektoriuose, prasidėjo „protų nutekėjimas“ iš šalies, skelbia „Bloomberg“.

Tai tvirtindama tarptautinė naujienų agentūra remiasi nutekinta Rusijos vyriausybės vidaus ataskaita, kurioje pažymima, kad stiprėjant JAV ir Europos valstybių sankcijų poveikiui, šalyje gali prasidėti gilesnis bei ilgalaikis ekonominis nuosmukis, o tai kelia rimtą pavojų bazinėms ekonomikos šakoms.

Du iš trijų ataskaitoje pateiktų scenarijų rodo, kad recesija gali tapti spartesnė 2023-aisiais, o ekonomika į lygį, pasiektą iki karo Ukrainoje, sugrįžtų tik šio dešimtmečio pabaigoje ar net vėliau. Pagal inercijos scenarijų daroma prielaida, kad kitais metais ekonomika smuks 8,3 proc. žemiau 2021-ųjų lygio, o pagal nepalankiausių sąlygų scenarijų 2024-aisiais bus pasiektas 11,9 proc. žemesnis nei pernai jos lygis.

Visuose scenarijuose daroma prielaida, kad sankcijų spaudimas didės. Ataskaitoje teigiama, kad staigus Europos atsisakymas pirkti Rusijos naftą ir gamtinių dujų tiekimo nutraukimas taip pat gali pakenkti Kremliaus gebėjimui aprūpinti Rusijos visuomenę, rinką bei karo mašiną.

Be ribojimų Rusijos užsienio prekybai, taikomų maždaug ketvirtadaliui importo ir eksporto, ataskaitoje išsamiai aprašoma, kad šalis dabar susiduria iš esmės su „blokada“, ir perspėjama, kad iki 2025-ųjų iš šalies gali išvykti iki 200 tūkst. aukštos kvalifikacijos informacijos technologijų specialistų.

2022 09 06 17:03
Spausdinti