Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV VYRIAUSYBĖS BIUDŽETAS
Bręstant JAV vyriausybės uždarymui, Senatas siūlo trumpalaikę išeitį dėl biudžeto
BNS
Unsplash
Kapitolijus.

JAV Senatas antradienį parengė trumpalaikį pasiūlymą dėl vyriausybės biudžeto, nors tikimybė, kad jis bus priimtas Atstovų Rūmuose, išlieka nedidelė.

Tai – lemtingas ėjimas, liekant vis mažiau laiko Kongresui išvengti dalinio vyriausybės uždarymo.

Likus vos kelioms dienoms iki rugsėjo 30-osios, termino pabaigos, Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas pritarė projektui, pagal kurį vyriausybė veiktų iki lapkričio 17 dienos.

Tačiau nėra jokių ženklų, kad konfliktuojančios Atstovų Rūmų respublikonų frakcijos, įplieskusios susipriešinimą dėl vyriausybės finansavimo, pritars šiam projektui, jei jis bus priimtas Senate.

„Vyriausybės uždarymas dėl vidinio biudžeto ginčo nesustiprina niekieno politinių pozicijų“, – sakė M. McConnellas. – Tai tik užšaldo svarbią pažangą. Ir dėl to milijonai amerikiečių liktų nežinioje.“

Baltieji rūmai remia M. McConnello poziciją, ragindami Kongresą priimti Senato siūlymą, o prezidentas Joe Bidenas, antradienio vakarą kalbėdamas kampanijos renginyje, pareiškė, kad Atstovų Rūmų respublikonams laikas pradėti dirbti savo darbą.

„Respublikonų ekstremistai“

Jei susitarimas nebus pasiektas iki šeštadienio, šimtai tūkstančių federalinių tarnautojų gali būti išleisti neapmokamų atostogų, todėl būtų apribotos įvairios vyriausybės paslaugos.

Tai reikštų, kad socialinės paramos gavėjai negaus išmokų, o oro uostų veikla gali sulėtėti ir sutrikdyti milijonų žmonių kelionių planus.

Kai kurie tarnautojai, pavyzdžiui, kariškiai ir kiti laikomi būtiniausiais, ir toliau dirbtų, tačiau negautų atlyginimų, kol nebus patvirtintas biudžetas.

J. Bidenas dėl to apkaltino nedidelę grupę, anot jo, ekstremistiškai nusiteikusių respublikonų įstatymų leidėjų.

Vaizdo pranešime jis sakė, kad Atstovų Rūmų griežtojo kurso atstovai yra pasiryžę uždaryti vyriausybę. Tuo tarpu pagrindiniai respublikonai, pasak prezidento, „atsisako pasipriešinti savo partijos ekstremistams.“

„Taigi dabar kiekvienas amerikietis gali būti priverstas mokėti kainą“, – kalbėjo jis.

„Renkasi Ukrainą, o ne amerikiečius“

Senato projektas patvirtino, kad Ukrainai, kuri jau daugiau nei pusantrų metų kovoja su Rusijos invazija, gali iškilti grėsmė nebegauti JAV karinės ir ekonominės pagalbos.

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis lankėsi Vašingtone, bandydamas įtikinti skeptiškai nusiteikusius respublikonų kongresmenus, kurių skaičius pamažu auga, neatsisakyti paramos jo šaliai.

Tačiau J. Bidenui paprašius Kongreso skirti Kyjivui 24 mlrd. dolerių (22,5 mlrd. eurų), antradienį Senato paskelbtu trumpalaikiu sprendimu skirta tik 6,1 mlrd. dolerių (5,7 mlrd. eurų) karinei ir humanitarinei pagalbai.

Atstovų Rūmų griežtojo kurso atstovai yra pareiškę, kad nori, jog parama Ukrainai, kurios bendra suma nuo invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį siekia 110 mlrd. dolerių (103 mlrd. eurų), būtų nutraukta.

„Jie renkasi Ukrainą, o ne amerikiečius“, – antradienį vėlai vakare sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy. Vietoj to jis ir kiti respublikonai pareikalavo didesnio finansavimo kovai su nelegalia imigracija prie JAV sienos su Meksika.

„Jei jie nori sutelkti dėmesį į Ukrainą, o ne į [JAV] pietinę sieną, vadinasi, jų prioritetai yra priešingi“, – teigė K. McCarthy.

Net jei Senatas greitai priims šią priemonę, kyla abejonių, ar Atstovų Rūmai galėtų veikti pakankamai greitai, kad būtų išvengta bent trumpalaikio vyriausybės uždarymo.

2023 09 27 12:13
Spausdinti