Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„BREXITAS“
„Brexito“ derybose ES sieks būti „kūrybinga“
BNS
Scanpix
U. von der Leyen.

Europos Sąjunga trečiadienį įsipareigojo būti „kūrybinga“ paskutiniais derybų dėl prekybos po „Brexito“ etapais, bet perspėjo, kad bet kokio susitarimo atveju Jungtinė Karalystė bus „tik branginama partnerė“, kurios statusas toli gražu neprilygs buvusiam valstybės narės statusui.

Likus kiek daugiau nei mėnesiui iki JK, kaip buvusios ES narės, pereinamojo laikotarpio pabaigos, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen sakė, kad keliais klausimais buvo padaryta „tikra pažanga“, atsirado „galutinio teksto metmenys“.

Ji taip pat sakė, kad ginčijamais žvejybos teisių, susitarimo valdymo ir standartų, kuriuos JK turi atitikti norėdama eksportuoti į ES, klausimais blokas yra „pasirengęs būti kūrybingas“, bet „nėra pasirengęs kelti abejones dėl bendrosios rinkos, pagrindinės Europos klestėjimo ir turto garantijos, sąžiningumo“.

ES bendrojoje rinkoje prekės ir paslaugos gali laisvai judėti tarp 27 valstybių narių, be tokių barjerų kaip muitai ar patikrinimai. Bendroji rinka laikoma vienu iš ES kertinių akmenų.

Nusprendusi išstoti iš Bendrijos, Britanija, U. von der Leyen teigimu, turėtų pajusti pasekmes.

„Vienas dalykas yra aiškus. Kad ir koks bus rezultatas, turi būti ir bus aiškus skirtumas tarp buvimo visateise Sąjungos nare ir buvimo tik branginama partnere“, – sakė ji Europos Parlamentui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 25 10:43
Spausdinti