Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


UKRAINIEČIŲ TESTAS V. PUTINO REŽIMO PRIEŠININKAMS
Briuselyje – O. Arestovičiaus raginimai Rusijos opozicijai neišsižadėti rusų savanorių
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Facebook
Oleksijus Arestovičius.

Rusijos savanorių korpusui ir Laisvos Rusijos legionui tęsiant operacijas Rusijos pasienyje su Ukraina, Europos Parlamente skambėjo raginimai „legalizuoti“ šiuos Kyjivo pusėje kariaujančius dalinius.

„Prašau, palaikykite ginkluotą opoziciją, kuri dabar kovoja. Žinau, kad ši mintis nėra labai populiari, daugelis iš jūsų juos laiko fašistais ar avantiūristais. Bet pasakysiu, kad tokias užduotis gali įvykdyti tik avantiūristai“, – pirmadienį pareiškė buvęs Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Oleksijus Arestovičius Europos Parlamente Briuselyje vykusioje rusų opozicijos konferencijoje „Diena po: ES ir demokratinės Rusijos atstovų apvalusis stalas“, kurios vienas organizatorių – europarlamentaras Andrius Kubilius.

O. Arestovičius pilnai rusų opozicijos atstovų salei bandė paaiškinti, kad kiekvienas toks rusų savanoris, pasirinkęs kovoti Ukrainos pusėje, ne tik atsidūrė Rusijoje už įstatymų ribų, bet ir sukėlė milžinišką grėsmę visai savo šeimai bei neturi atsarginių variantų.

„Jie atstovauja įvairiems požiūriams, bet jie yra Rusijos piliečiai, liejantys kraują už laisvą Rusiją ir Rusijos ateitį“, – teigė jis.

Anot jo, rusų savanoriai turi skiriamuosius ženklus, uniformą, struktūrą ir veikia pagal visus karo įstatymus, tarptautinės teisės principus. Jie esą kariauja kitaip nei „Putino armija“ – saugo civilius Rusijos piliečius, „tai europietiška, civilizuota armija“, nors dalis jų anksčiau dalyvavo agresijoje prieš Ukrainą.

Jų reikšmė karine prasme – operatyvinė-taktinė, bet labai didelė ideologinė politinė reikšmė. Dabar mes negalime vadinti Putino armijos Rusijos Federacijos armija, nes Rusijos Federacijoje atsirado kita armija – nauja, kitokia.

„Jų likimas rodo, kad rusų karys (o mano senelis buvo rusų karys, žvalgas Antrajame pasauliniame kare, ir net nežinau, kaip jis sugebėjo išgyventi, nes žvalgai dažniausiai žūsta), – prisipažino O. Arestovičius. – Naujoje sistemoje įkvėpti naujos politinės idėjos ir naujos politinės kultūros gali pasikeisti. Kovo mėnesį jie žudė mus, o šiandien jie kovoja už mus. Tai įmanoma, reikia jiems duoti galimybę.“

Scanpix
Rusijos savanoriai.

Rusijos savanorių korpuso ir Laisvos Rusijos legiono pripažinimas ir parama jam – tai, O. Arestovičiaus teigimu, ir labai svarbus politinis klausimas, nes Rusijos opozicija emigracijoje yra politinis sparnas, o savanoriai yra karinis – tai visi požymiai teisėtos alternatyvios Vladimirui Putinui valdžios.

„Jų reikšmė karine prasme – operatyvinė-taktinė, bet labai didelė ideologinė politinė reikšmė. Dabar mes negalime vadinti Putino armijos Rusijos Federacijos armija, nes Rusijos Federacijoje atsirado kita armija – nauja, kitokia“, – paaiškino buvęs Ukrainos prezidento administracijos patarėjas.

Po jo kalbėjo žinomas Rusijos žurnalistas Jevgenijus Kiseliovas. Jis taip pat teigė, kad net keli geri jo pažįstami ukrainiečiai paprašė konferencijos dalyviams perduoti, jog Rusijos politinė opozicija turi paremti rusų dalinius, kovojančius su ginklu už Ukrainą.

Šią mintį palaikė taip pat pirmadienį kalbėjusi Rusijos visuomenininkė Jevgenija Čirikova iš „Activatica“.

„Jie yra didvyriai, kurie kovoja Ukrainos karinių pajėgų pusėje. Reikia šią mintį skleisti, atnešti iki kitų“, – emocingai pareiškė ji, o jos žodžius palydėjo aplodismentai.

Tiesa, konferencijoje dalyvavęs publicistas Fiodoras Krašeninikovas kaip tik buvo priešingos nuomonės. Antradienį, antrąją konferencijos dieną, jis teigė, kad su ginklu naujos Rusijos nepavyks pastatyti, ypač jei tie ginkluoti asmenys yra radikalių pažiūrų.

Bendrai susidarė vaizdas, kad Rusijos opozicijos atstovai linkę vengti šios temos. O Rusijos savanorių korpusas pranešė, kad užėmė pasienyje su Ukraina esantį kaimą Novaja Tavolžanka Belgorodo srityje ir tęsia Rusijos „išlaisvinimą“ nuo Putino režimo. Pastarąsias kelias savaites rusų savanoriai, kariaujantys Ukrainos pusėje, surengė ne vieną operaciją Rusijos teritorijoje.

2023 06 06 13:31
Spausdinti