Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EUROPOS SĄJUNGA
Bulgarija prieštarauja Šiaurės Makedonijos prisijungimui prie ES
BNS
Pixabay
Europos Sąjunga.

Bulgarija antradienį blokavo Europos Sąjungos ministrų diskusijas dėl Šiaurės Makedonijos planų prisijungti prie Bendrijos, Sofijai reikalaujant iš Skopjės perrašyti istorijos vadovėlius, kad būtų atspindėtos šalies bulgariškos šaknys.     

Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja ES, per spaudos konferenciją sakė, jog  Bulgarijos laikosi požiūrio, kad pirmiausiai privalu išsiaiškinti kai kuriuos išliekančius atvirus klausimus.    

Ministrai per vaizdo konferenciją, trukusią beveik aštuonias valandas, aptarė virtinę klausimų, įskaitant ES planus dėl plėtros į Vakarų Balkanus, priimant Šiaurės Makedoniją ir Albaniją. 

Bulgarijos užsienio reikalų ministrė Ekaterina Zacharijeva žurnalistams sakė, kad jos šalis nori pradėti derybas su Albanija, bet ne su Šiaurės Makedonija. 

„Bulgarija nepalaiko šio Šiaurės Makedonijos pasirengimo narystei programos etapo ir pirmosios tarpvyriausybinės konferencijos organizavimo. Plane neatsižvelgiama į Bulgarijos reikalavimus, tad jis negali būti priimtas“, – sakė ministrė.   

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius visgi išreiškė viltį, kad „esame paskutinėje šių šalių pasirengimo narystei programų atkarpoje“, joms įgyvendinus reformas, kurios reikalingos, kad šalys galėtų būti laikomos kandidatėmis. 

Tačiau M. Rothas pripažino, jog susitikime Bulgarijos iškeltos dvi kliūtys gali sužlugdyti Vokietijos pastangas išspręsti šį reikalą iki metų galo.  

Anot jo, Bulgarija prieštarauja pavadinimui „Šiaurės Makedonija“. Pernai į šios Balkanų šalies pavadinimą buvo įtrauktas žodis „Šiaurės“, Graikijai nesutikus, kad jos šiaurinė kaimynė būtų vadinama tiesiog Makedonija, nes tai, anot Atėnų, galėtų suponuoti teritorines pretenzijas į Graikijos provinciją tuo pačiu pavadinimu.  

Bulgarija taip pat prieštarauja, kad būtų minima makedonų kalba. Sofija reikalauja pripažinti ją regioniniu bulgarų kalbos variantu arba jos tarme. 

Bulgarija taip pat piktinasi Šiaurės Makedonijos reiškiamomis pretenzijomis į prieškario veikėjus, kurie paliko žymų pėdsaką abiejų šalių istorijoje.  

Turint galvoje esamas kliūtis, „mes manome, jog dabar metas“ perduoti šalių pasirengimo narystei programas ES lyderių viršūnių susitikimui, sakė M. Rothas. 

Tuo tarpu „mes veikiame kaip tarpininkai“ kartu su Europos Komisija, bandydami „suformuluoti pagrįstą poziciją“, pridūrė jis. 

Šaltiniai Šiaurės Makedonijos vyriausybėje vietos žiniasklaidai sakė, kad europinė integracija „neturėtų būti dvišalių klausimų įkaitė“.   

„ES derybos neturėtų virsti derybomis su Bulgarija“, – sakė šaltiniai. 

Makedonijos užsienio reikalų ministras Bujaras Osmani sakė, kad Bulgarija žino, jog kenkia „sau, Šiaurės Makedonijai ir plėtros procesui, taip pat Sąjungos patikimumui“.  

Vis dėlto Skopjė nedelsdama tęs derybas su Sofija šiuo klausimu, sakė jis privačiai televizijai „Sitel“. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 18 08:08
Spausdinti