Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


RYTŲ EUROPA
Bulgarijai politinė krizė gali kainuoti narystę euro zonoje nuo 2024-ųjų
BNS
Freepik

Bulgarija dėl ją apėmusios politinės krizės gali nuo 2024-ųjų neprisijungti prie euro zonos, nors šią datą planavo trejus metus, skelbia leidinys „Euractiv“, cituodamas Bulgarijos finansų ministrę Rosicą Velkovą.

Pasak jos, Bulgarija turėjo paskelbti apie savo pasirengimą įsivesti eurą nuo ateinančių metų vasario 13-ąją Euro grupės posėdyje, tačiau negalėjo to padaryti, nes ji pavėlavo priimti reikiamus teisės aktus bei neatitiko infliacijos kriterijų.

Euro grupė sutarė, kad Bulgarijos pasirengimas bus iš naujo įvertintas šią vasarą, jei bus įvykdyti visi įsipareigojimai.

„Kita vertus, nauja tikslinė įstojimo [į euro zoną] data gali būti 2025 metų sausio 1-oji“, – sakė A. Velkova.

Bulgarija įsipareigojo priimti keletą įstatymų, kol bus euro zonos „laukiamajame“, įskaitant dėl fizinių asmenų bankroto, kovos su pinigų plovimu įstatymo pakeitimų ir su Europos žaliąja korta susieto draudimo kodekso.

Visus šiuos įstatymų projektus parengė ir parlamentui pateikė laikinoji vyriausybė, tačiau parlamentas buvo paleistas prieš juos priimant.

Po kelių nesėkmingų rinkimų ir nesėkmingų bandymų suformuoti vyriausybę Bulgarijoje užsitęsė politinė krizė – šalyje balandžio pradžioje numatyti penkti penkti visuotiniai rinkimai per pastaruosius dvejus metus.

2023 02 20 10:25
Spausdinti