Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


AFRIKA
Burkina Fasas ir Malis: intervencija į Nigerį reikštų karo paskelbimą
BNS
Scanpix
Nigerio sostinėje susirinkę chuntos rėmėjai.

Burkina Fasas ir Malis pirmadienį bendrame pareiškime nurodė, kad bet kokia karinė intervencija į Nigerį siekiant sugrąžinti į valdžią nušalintąjį prezidentą Mohamedą Bazoumą būtų karo prieš juos paskelbimą.

Dviejų Nigerio kaimynių, kuriose neseniai įvyko kariniai perversmai, vyriausybės išsakė savo pastabas po to, kai Vakarų Afrikos lyderiai pagrasino panaudoti jėgą, kad į valdžią būtų sugrąžintas M. Bazoumas, ir įvedė finansines sankcijas pučistams.

„Bet kokia karinė intervencija prieš Nigerį prilygtų karo paskelbimui Burkina Fasui ir Maliui“, – perspėjo abi šalys.

Šios valstybės nurodė, kad intervencija į Nigerį gali destabilizuoti padėtį visame regione.

Be to, jos pareiškė nepritariančios Nigerio žmonėms ir valdžios institucijoms įvestoms sankcijoms.

M. Bazoumą nuo praėjusios savaitės trečiadienio prezidento rezidencijoje laiko jo paties sargybiniai. Galingos prezidento gvardijos vadas generolas Abdourahamane Tiani pasiskelbė šalies vadovu.

Naujasis prezidentas tarptautiniu mastu nepripažįstamas, o Vakarų Afrikos regioninis blokas ECOWAS įspėjo apie galimą karinę intervenciją, jei pučistai iki sekmadienio neperduos valdžios.

Atskirame pareiškime Gvinėja, kurios vyriausybė taip pat buvo nuversta po perversmo, išreiškė savo nesutikimą su ECOWAS rekomenduojamomis sankcijomis, įskaitant karinę intervenciją.

Gvinėja nurodė, kad nusprendė netaikyti sankcijų, ir paragino ECOWAS persvarstyti savo poziciją.

2023 08 01 10:16
Spausdinti