Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


UKRAINA ES
Buvęs Europos Komisijos pirmininkas J. C. Junckeris: visavertė Ukrainos narystė ES kol kas nėra reali
ELTA
Alfa.lt
Jeanas Claude‘as Junckeris.

Buvęs Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris skeptiškai vertina planuojamas ES stojimo derybas su Ukraina. „Buvo teisingas sprendimas teigiamai atsakyti į paraišką dėl stojimo derybų. Tačiau visi dalyviai turi žinoti, jog yra sąlygų, kurias reikia įgyvendinti, kad neimportuotume į ES neišspręstų vidaus problemų“, – sakė jis Šveicarijos laikraščiui „Neue Zürcher Zeitung“.

Jei diferencijuota narystė palengvintų stojimo perspektyvą, jis iš esmės tam neprieštarautų, kalbėjo J. C. Junckeris. Anot jo, galbūt vertėtų apsvarstyti laipsniško suartėjimo galimybę, savotišką Ukrainos beveik–narystę. „Ji bet kokiu atveju būtų labiau reali nei visavertė narystė per ateinančius trejus–penkerius metus“, – pažymėjo J. C. Junckeris.

ES gruodžio viduryje nusprendė padėti stojimo derybas su vyriausybe Kyjive. Tačiau kol Ukraina iš tikrųjų įstos į Bendriją, gali praeiti dar daug metų. Ukraina jau beveik dvejus metus ginasi nuo Rusijos agresijos. J. K. Junckeris prieš ES priimant sprendimą viename interviu sakė, kad šalis dėl „korupcijos visuose visuomenės lygiuose“ dar ilgai nebus pasirengusi narystei.

Jau 1997 m. Ukraina mėgino įteikti jam stojimo prašymą, tačiau jis jo nepriėmė, kalbėjo J. K. Junckeris. Jam jau tada tai atrodė visiškai per anksti. „Mes iš tikrųjų nieko nežinojome apie Ukrainą. Aš jau tada buvau alergiškas greitiems sprendimams, toks esu ir dabar“, – sakė J. K. Junckeris.

Tačiau J. C. Junckeris teigė iš esmės sutinkąs, kad šiandien Ukrainai reikalinga stojimo perspektyva. „Tačiau esu prieš pažadus, kurių neįmanoma įgyvendinti per Ukrainos siekiamą laikotarpį. Tai galiausiai lems, kad šalis vėl nusivylusi nusigręš nuo ES“, – sakė buvęs Europos Komisijos vadovas.

2024 02 14 15:10
Spausdinti