Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JAV
Buvusio JAV prezidento D. Trumpo teisinės bėdos
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

Niujorko valstijos generalinė prokurorė Letitia James trečiadienį iškėlė civilinę bylą Donaldui Trumpui ir trims jo vaikams dėl machinacijų, susijusių su nekilnojamuoju turtu.

Tai naujausias posūkis virtinėje civilinių, baudžiamųjų ir Kongreso tyrimų, atliekamų buvusio JAV prezidento atžvilgiu.

76-erių D. Trumpo atžvilgiu taip pat atliekami tyrimai dėl jo vaidmens pernai sausį eksprezidento šalininkų surengtame JAV Kapitolijaus šturme, jo pastangų užginčyti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus ir įslaptintų dokumentų laikymo savo rezidencijoje „Mar-a-Lago“.

Naujienų agentūra AFP pateikia faktus apie keletą svarbiausių tyrimų, kuriuose figūruoja vieną kadenciją prezidento pareigas ėjęs D. Trumpas, besirengiantis 2024-aisiais trečią kartą siekti valstybės vadovo posto.

Kapitolijaus šturmas

2021 metų sausio 6-ąją D. Trumpo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą tiriančio Atstovų Rūmų specialiojo komiteto posėdžiai, kurių metu buvo pateikta šokiruojančių detalių apie išpuolį prieš Amerikos demokratiją, pasiūlė gaires potencialiam buvusio prezidento apkaltinimui nusikaltimu.

Tyrimui vadovaujantys įstatymų leidėjai tvirtino, kad D. Trumpas žinojo, jog pralaimėjo 2020 metų prezidento rinkimus Joe Bidenui, tačiau vis tiek toliau atkakliai kalbėjo apie tariamą sukčiavimą ir galiausiai sukvietė savo šalininkus į mitingą Vašingtone, kuris baigėsi smurtiniu išpuoliu prieš Kongresą.

Atstovų Rūmų specialusis komitetas taip pat aptiko įrodymų dėl galimai neteisėto D. Trumpo elgesio prieš Kapitolijaus šturmą, įskaitant jo bandymus įtraukti vyriausybės departamentus į savo pastangas panaikinti prezidento rinkimų rezultatus.

Įstatymų leidėjų tyrimas atliekamas atskirai nuo Teisingumo departamento vykdomo baudžiamojo tyrimo dėl riaušių Kapitolijuje ir jas paskatinusių įvykių.

Be teisinių pasekmių, beprecedentis buvusio prezidento patraukimas baudžiamojon atsakomybėn taptų didžiuliu politiniu sukrėtimu ir taip jau smarkiai susiskaldžiusioje šalyje.

„Surasti“ balsų

Respublikono D. Trumpo atžvilgiu vykdomas tyrimas dėl jo spaudimo pietinės Džordžijos valstijos pareigūnams pakeisti demokratui J. Bidenui palankius balsavimo 2020-ųjų prezidento rinkimuose rezultatus.

Buvo paviešintas telefoninio pokalbio įrašas, kuriame girdėti, kaip D. Trumpas prašo valstijos sekretoriaus „surasti“ pakankamai balsų rezultatams pakeisti.

Fultono apygardos vyriausioji prokurorė Fani Willis sušaukė specialiąją didžiąją žiuri, o D. Trumpui gali būti pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo, susijusio su rinkimų klastojimu ir kišimusi į rinkimus.

F. Willis jau apklausė nemažai D. Trumpo artimiausios aplinkos žmonių, įskaitant jo buvusį asmeninį advokatą, Niujorko eksmerą Rudy Giuliani.

„Trump Organization“

Niujorko valstijos generalinės prokurorės L. James iškeltoje civilinėje byloje D. Trumpas ir trys jo vaikai – Donaldas Trumpas jaunesnysis, Ivanka Trump ir Ericas Trumpas – kaltinami išpūsdavę nekilnojamojo vertę, siekdami palankesnių bankų paskolų sąlygų, arba mažindavę grynąją valdomo turto vertę milijardais dolerių, siekdami išvengti didesnių mokesčių.

L. James siekia, kad būtų skirta 250 mln. JAV dolerių baudų, o D. Trumpui ir jo vaikams būtų uždrausta eiti vadovų pareigas Niujorko bendrovėse.

Generalinė prokurorė taip pat siekia, kad eksprezidentui ir jo bendrovei „Trump Organization“ būtų uždrausta penkerius metus pirkti nekilnojamąjį turtą valstijoje.

L. James taip pat nurodė, kad jos vadovaujama prokuratūra siunčia JAV Teisingumo departamentui ir Mokesčių tarnybai rekomendaciją dėl baudžiamojo persekiojimo.

D. Trumpas pasmerkė šią civilinę bylą kaip „dar vieną raganų medžioklę, kurią vykdo rasistiškai nusistačiusi generalinė prokurorė“.

Krata Floridos rezidencijoje

Rugpjūtį Federalinis tyrimų biuras (FTB) atliko kratą D. Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje, kur jis gyvena nuo 2020-ųjų sausio, kai paliko prezidento postą, ir rado daug įslaptintų dokumentų.

Kratos orderį asmeniškai patvirtino generalinis prokuroras Merrickas Garldanas.

Beprecedentė krata eksprezidento namuose buvo surengta peržiūrėjus šių metų sausį nacionaliniam archyvui D. Trumpo pagaliau perduotus dokumentus.

Teisingumo departamentas pradėjo tyrimą paaiškėjus, kad 15-oje dėžių, kurias D. Trumpas perdavė Nacionalinei archyvų ir įrašų administracijai (NARA), buvo su nacionaline gynyba susijusių dokumentų, įskaitant 184 dokumentus su žymomis „Konfidencialu“, „Slapta“ ir „Visiškai slapta“.

FTB rašytiniuose parodymuose, kurie įtikino teisėją leisti rugpjūčio 8 dieną atlikti kratą D. Trumpo namuose, buvo nurodoma, kad biuras atlieka ikiteisminį tyrimą dėl „netinkamo įslaptintos informacijos išgabenimo ir saugojimo“ bei „neteisėto vyriausybinių dokumentų slėpimo“.

Kratos orderyje buvo rašoma, kad tyrimas taip pat susijęs su „tyčiniu informacijos, susijusios su nacionaline gynyba, laikymu“ – nusikaltimu pagal Šnipinėjimo įstatymą, tai pat galimu „trukdymu federaliniam tyrimui“.

Praėjusią savaitę buvo paskirtas „specialusis pareigūnas“ – Niujorke dirbantis federalinis teisėjas Raymondas Dearie, kuriam pavesta patikrinti iš eksprezidento namų Floridoje paimtus dokumentus ir nuspręsti, ar kuriems nors iš jų galioja vykdomosios valdžios konfidencialumo privilegija.

Trečiadienį trijų teisėjų apeliacinė kolegija nusprendė, kad kol specialusis pareigūnas atlieka peržiūrą, vyriausybei turi būti leista toliau naudoti tuos slaptumo žymomis pažymėtus dokumentus vykdant savo tyrimą.

2022 09 22 10:39
Spausdinti