Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARAS UKRAINOJE
Černobylio elektrinei nutrauktas elektros tiekimas
BNS
Unsplash

Černobylio atominei elektrinei (ČAE), kur 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, taip pat jėgainės apsaugos sistemoms visiškai nutrauktas elektros tiekimas, trečiadienį pranešė Ukrainos energetikos operatorė „Ukrenergo“.

ČAE „buvo visiškai atjungta nuo elektros tinklo“, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė „Ukrenergo“. Bendrovės pareiškime priduriama, jog dėl karo veiksmų „nėra galimybės atkurti linijų“.

Vasario 24 dieną Rusija įsiveržė į Ukrainą ir užėmė šią nebeeksploatuojama elektrinę, kurioje 1986 metais įvyko katastrofa, nusinešusi šimtus gyvybių ir paskleidusi radioaktyviąją taršą po Europą.

Antradienį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad ČAE nebesiunčia duomenų.

JT pavaldi agentūra taip pat išreiškė susirūpinimą dėl jėgainės darbuotojų, priverstų dirbti patiriant didelę įtampą dėl Rusijos pajėgų buvimo.

Personalo padėtis „blogėja“, nurodė TATENA, remdamasi Ukrainos branduolinės energetikos priežiūros institucija.

Nebeeksploatuojama elektrinė yra atskirties zonoje, kurioje yra uždaryti reaktoriai ir radioaktyviųjų atliekų saugyklos.

Jėgainėje tebedirba daugiau kaip 2 tūkst. darbuotojų, nes kompleksą vis dar reikia nuolat prižiūrėti, kad būtų išvengta dar vienos branduolinės katastrofos.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi antradienį paragino „pajėgas, faktiškai kontroliuojančias kompleksą, skubiai paskatinti ten esančio personalo saugų keitimąsi.“

Jis dar kartą pasiūlė nuvykti į Černobylio kompleksą ar kur nors kitur ir susitarti dėl visų konflikto šalių „įsipareigojimų saugai ir saugumui“ Ukrainos atominėse jėgainėse.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 09 15:03
Spausdinti