Meniu
Prenumerata

penktadienis, birželio 28 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Charkivo regione – intensyvūs mūšiai
BNS
ELTA
Scanpix
„Ka-52 Alligator“ sraigtasparnis.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pripažino, kad rusų pajėgos stumiasi į priekį Charkivo regiono šiaurės rytuose. Vis dėlto ukrainiečiai sugebėjo surengti ir kelias sėkmingas operacijas.

Maskvos kariai vykdo sutelktą puolimą šiame regione, versdami ukrainiečius ir jų sąjungininkus Vakaruose nerimauti, kad netrukus gali prasidėti plataus masto Charkivo didmiesčio puolimas. Charkivas – antras pagal dydį Ukrainos miestas – yra įsikūręs vos už 30 kilometrų nuo Rusijos sienos.

„Šiuo metu priešui pavyksta pasiekti taktinių pergalių“, – socialiniuose tinkluose skelbiamame pranešime apie esamą padėtį pirmadienio rytą pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Po to, kai Charkivo regione, kurio didžioji dalis gyventojų yra rusakalbiai, buvo užimta keletas kaimų, šiuo metu mūšiai vyksta vos už 5 kilometrų nuo Rusijos sienos esančio Vovčiansko miesto prieigose, nurodė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pranešė, kad kariai dalyvauja įnirtinguose mūšiuose su puolančiomis Rusijos pajėgomis dviejuose pasienio rajonuose.

V. Zelenskio teigimu, įnirtingi mūšiai vyksta netoli sienos Ukrainos rytuose ir šiaurės rytuose, mažesnėms ir ginklų stokojančioms ukrainiečių pajėgoms bandant atremti reikšmingą rusų sausumos puolimą.

„Gynybiniai mūšiai tęsiasi, įnirtingi mūšiai, didelėje mūsų pasienio dalyje“, – sekmadienio vakaro kreipimesi sakė V. Zelenskis.

Kremliaus kariuomenė siekia išnaudoti ukrainiečių silpnąsias vietas, kol Ukrainos dar nepasiekė didelė nauja karinės pagalbos siunta iš JAV ir Europos, sako analitikai. Mūšio lauke siunčiama ginkluotė turi pasirodyti po kelių savaičių ar mėnesių, todėl šis periodas yra proga Maskvai ir vienas pavojingiausių momentų Kyjivui daugiau kaip dvejus metus trunkančiame kare.

Naujausias Rusijos puolimas Ukrainos šiaurės rytuose esančioje Charkivo srityje ir tolesni karo veiksmai rytiniame Donecko regione vyksta po ilgų mėnesių, kai maždaug 1 tūkst. km ilgio fronto linija beveik nejudėjo. Tuo metu abi šalys pasitelkdavo tolimojo nuotolio smūgius ir iš esmės vyko sekinamasis karas.

Įsiveržimas į Charkivo sritį galėtų būti bandymas sukurti „buferinę zoną“ ukrainiečių dažnai atakuojamai Belgorodo sričiai Rusijoje – prie Ukrainos sienos – apsaugoti.

V. Zelenskis sakė, kad kovos Donecko rajone yra ne mažiau intensyvios nei Charkivo srityje. Jo teigimu, Kremlius atidarydamas antrą aktyvų frontą Charkivo srityje siekia išsklaidyti ukrainiečių pajėgas.

„Sunkiausiu“ jis pavadino rajoną aplink Pokrovską, prie pat sienos Donecko srityje.

Iki karo Pokrovske gyveno maždaug 60 tūkst. žmonių, o iki pastarojo meto jis buvo už dviejų valandų kelio automobiliu nuo fronto linijos. Dabar tai mažiau nei valandos kelias.

Rusams vasarį užėmus Avdijivką Donecko srityje, susidarė sąlygos jiems stumtis į vakarus, toliau į Donecko regioną. Rusija 2022 metais, po įsiveržimo į Ukrainą, neteisėtai aneksavo Donecko sritį ir dar tris Ukrainos regionus, o visos Donecko srities užėmimas yra tarp pagrindinių Kremliaus karo tikslų.

Ukrainiečių teigimu, rusų kariuomenė, nors ir patiria didžiulius nuostolius, mūšyje dėl Vovčiansko naudoja didžiules pajėgas – miestą šiuo metu puola iki penkių batalionų.

Ukrainos valstybės saugumo tarnyba (SBU) pirmadienio naktį Rusijoje smogė naftos saugyklai Belgorodo srityje ir elektros pastotei Lipecko srityje, ukrainiečių portalui „The Kyiv Independent“ pranešė su šia informacija susipažinęs šaltinis.

Anot jo, SBU surengė sėkmingą dronų ataką prieš Jeleco elektros pastotę Lipecko srityje. Pastotėje, kaip pranešė vietos pareigūnai, kilo gaisras. Šaltinis teigė, kad taip pat buvo atakuota naftos saugykla „Oskolneftsnabženije“ netoli Senojo Oskolo Belgorodo srityje, tačiau atakos pasekmių neminėjo.

Be to, 47-osios mechanizuotos brigados kariai numušė rusų kovinį sraigtasparnį „Ka-52 Alligator“, feisbuke pranešė brigada. Šio sraigtasparnio vertė yra apie 16 mln. JAV dolerių.

„Dėkojame raketų ir artilerijos divizijos kariams už jų darbą“, – teigiama pranešime.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukraina jau numušė 326 priešo sraigtasparnius.

2024 05 13 13:50
Spausdinti