Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KLIMATO KAITA
COP28 mūšis dėl iškastinio kuro sunkėja nepaisant naujo įspėjimo dėl klimato kaitos
BNS
Scanpix

Mūšis dėl iškastinio kuro Jungtinių Tautų klimato konferencijoje COP28 antradienį tapo sunkesnis, nors mokslininkai perspėja, kad pasaulio temperatūros padidėjimas jau per septynerius metus gali viršyti 1,5 Celsijaus laipsnio ribą.

JT antradienį paskelbė naujausią pasaulinio susitarimo klimato klausimais projektą, kuriame pateikiamos visos galimybės dėl iškastinio kuro – nuo laipsniško jo atsisakymo iki visiško šio klausimo neaptarinėjimo.

Naftos, dujų ir akmens anglių gavybos likimas yra opiausias klausimas, sprendžiamas JT klimato kaitos derybose Dubajuje. Nesutarimai dėl iškastinio kuro ateities konferencijoje dominuoja.

Antrojoje derybų teksto versijoje pateikti trys galimi variantai, taip sudarant sąlygas sunkioms diskusijoms, kai beveik 200 šalių atstovai bandys pasiekti galutinį susitarimą.

Pirmuoju pasiūlymu rekomenduojama metodiškai palaipsniui visiškai atsisakyti iškastinio kuro – tai griežčiausia pozicija, kurią Pietų pusrutulio salų valstybės, susiduriančios su kylančio jūros lygio pavojumi, laiko būtina.

Antruoju raginama sparčiau atsisakyti projektų, neturinčių pakankamų teršalų surinkimo ir saugojimo priemonių, ir sparčiai mažinti iškastinio kuro naudojimą, kad iki 2050-ųjų pasaulinė energijos gamyba taptų neutrali klimato atžvilgiu.

Trečiasis 24 puslapių projekte pateiktas variantas – išvis neminėti iškastinio kuro naudojimo mažinimo ar atsisakymo. Šią poziciją palaiko naftos milžinė Saudo Arabija ir Kinija.

Ankstesnėje versijoje buvo paminėtos tik laipsniško nutraukimo arba silpnesnio laipsniško mažinimo galimybės.

Saudo Arabijos energetikos ministras pirmadienį agentūrai „Bloomberg“ pareiškė visiškai atmetantis raginimus palaipsniui mažinti iškastinio kuro gavybą, ir leido suprasti, kad šiuo klausimu laukia įnirtinga kova.

Tekste pateiktos galimybės dėl iškastinio kuro paruošia dirvą intensyvioms būsimoms diskusijoms, sakė organizacijos „Climate Action Network International“ atstovas Harjeetas Singhas.

Galutinis tekstas teoriškai turėtų būti parengtas iki gruodžio 12 dienos.

Tai yra oficialus atsakas į rugsėjį paskelbtą pasaulinę apžvalgą, parodžiusią, kiek mažai pasaulis padarė, kad įveiktų klimato krizę.

2023 12 05 14:58
Spausdinti