Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KLAIMATO KAITOS KONFERENCIJA COP28
COP28 pirmininkas neigia, kad naudojasi klimato derybomis naftos sandoriams sudaryti
BNS
Scanpix
COP28 pirmininkas Sultanas al Jaberas.

Dubajuje šią savaitę prasidėsiančios Jungtinių Tautų klimato konferencijos COP28 pirmininkas iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) trečiadienį paneigė pranešimus, esą jis siekė pasinaudoti savo vadovavimu renginiui, kad sudarytų savo šaliai sandorius dėl iškastinio kuro.

„Šie kaltinimai yra melagingi, neteisingi, netinkami ir netikslūs“, – aukščiausiojo lygio susitikimo dėl klimato kaitos išvakarėse žurnalistams sakė Sultanas al Jaberas, kuris taip pat yra JAE naftos milžinės ADNOC generalinis direktorius.

„Tai bandymas pakenkti COP28 pirmininkaujančios valstybės darbui. Leiskite užduoti jums klausimą: ar manote, kad JAE arba man pačiam reikės COP arba pirmininkavimo COP, kad galėtume eiti ir sudaryti verslo sandorius arba užmegzti komercinius santykius?“

Nutekintuose dokumentuose, kuriuos gavo BBC ir Klimato ataskaitų teikimo centras, teigiama, kad COP28 susitikimams su užsienio šalių vyriausybių atstovais S. al Jabero parengtose pokalbių gairėse buvo akcentuojamos bendro verslo galimybės iškastinio kuro srityje.

Pirmadienį paskelbtose ataskaitose išsamiai išdėstytose pastabose nurodoma, kad ADNOC nori bendradarbiauti su kitomis šalimis, įskaitant Kiniją, Vokietiją ir Egiptą, plėtojant naftos ir dujų projektus.

„Pažadu jums, kad niekada nemačiau šių kalbėjimo punktų, kuriais jie remiasi, ir niekada jų nenaudojau savo diskusijose“, – sakė S. al Jaberas, kuris taip pat vadovauja švarios energijos bendrovei.

Jis teigė, kad kiekvienas jo, kaip derybų pirmininko, susitikimas su vyriausybių atstovais ar suinteresuotosiomis šalimis visada yra sutelktas tik į vieną dalyką – COP28 darbotvarkę.

Tačiau šie kaltinimai dar labiau sustiprino jau seniai kilusius įtarimus dėl tarptautinėms deryboms dėl klimato kaitos vadovaujančio naftos verslo magnato, kuris jau anksčiau buvo kaltinamas interesų konfliktais.

Buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as teigė, kad šie kaltinimai išpildė kai kurias didžiausias baimes, o buvusi JT klimato biuro vadovė Christiana Figueres pareiškė, kad S. al Jaberas buvo pričiuptas.

Visgi jo šalininkai teigia, kad išskirtinis pirmininko profilis suteikia galimybę per dvi savaites truksiančias derybas pasiekti kompromisą tarp priešingų pusių.

2023 11 29 15:38
Spausdinti