Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JUNGTINIŲ TAUTŲ KLIMATO KONFERENCIJA COP28
COP28 vadovas ragina šalis pasiekti susitarimą
BNS
Scanpix
Protestas COP28 susitikimo vietoje.

Jungtinių Tautų klimato konferencijos COP28 pirmininkas penktadienį, po pertraukos atsinaujinus deryboms, ragino šalis pasiekti susitarimą ir išreiškė viltį, kad jis galėtų būti istorinis.

„Prašom, padarykime šį darbą“, – sakė Sultanas al Jaberas. Jo teigimu, Dubajuje vykstančiose derybose yra galimybių padaryti „paradigmos pakeitimą“ dėl klimato.

Aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais yra „aiškus signalas, kad mes visi – maži ir dideli – galime kažką pakeisti“, sakė S. al Jaberas.

„Remkimės šia sėkme, kad pasiektume beprecedentį rezultatą“, – kalbėjo jis.

Jis pridūrė: „Man reikia, kad pasistiebtumėte ir išeitumėte iš savo komforto zonos.“

S. al Jaberas neišsiplėtė, tačiau po pirmosios savaitės, kai vyko iškilmės ir oficialūs vizitai, diskusijos tapo sudėtingesnės, ypač kai kalbama apie formuluotes, kuriomis raginama palaipsniui atsisakyti taršaus iškastinio kuro naudojimo.

Bet kokia tokia formuluotė greičiausiai užsitrauks Saudo Arabijos, pagrindinės naftos gamintojos, kuri yra visai šalia Jungtinių Arabų Emyratų, rūstybę. Be to, patys JAE planuoja padidinti naftos gavybą nuo 4 mln. iki 5 mln. barelių žalios naftos per dieną, kad pasinaudotų iškastinio kuro rinkos pranašumais prieš šalims galimai atsisakant jo naudojimo.

Jungtinių Tautų kovos su klimato kaita pareigūnas Simonas Stiellas dar kartą pabrėžė, kokie iššūkiai laukia, jei pasaulis nesumažins išmetamųjų teršalų kiekio, ir papasakojo apie ledo šelfų tirpimą, sukeliantį katastrofiškus potvynius pakrančių miestuose visame pasaulyje.

„Jei peržengsime šias kertines ribas, planetos požiūriu nebegalėsime grįžti atgal“, – sakė jis. Trečiadienį susitikimo metu paskelbtoje ataskaitoje perspėjama, kad toliau šylant klimatui ledo dangų tirpimas gali pasiekti ribinį tašką.

JAE ir toliau tvirtina, kad COP28 susitikimas baigsis laiku. Ankstų penktadienio rytą COP28 generalinis direktorius Majidas al Suwaidi tvirtino, kad S. al Jaberas netrukus išdėstys planą, kaip užtikrinti, kad aukščiausiojo lygio susitikimas būtų „sėkmingai užbaigtas iki gruodžio 12 dienos 11 val. ryto“.

Kai kurie spaudos konferencijoje dalyvavę žurnalistai į tai sureagavo su nuostaba. Šalių konferencijos aukščiausiojo lygio susitikimai klimato klausimais paprastai užsitęsia net kelias dienas. Tačiau aukščiausiojo lygio susitikimo vieta – Dubajaus „Expo City“ – jau pradėjo skelbti, kad gruodžio 15 dieną jau rengs kalėdinius renginius plačiajai visuomenei.

S. al Jaberas išdėstė planą, pagal kurį kai kurie aukšto rango pareigūnai artimiausiomis dienomis „ves derybas mano vardu“, kad būtų paspartintas susitikimas.

Šią savaitę derybininkai stengiasi užbaigti pagrindinį dokumentą, vadinamą visuotine apžvalga. Jame įvertinama pasaulio pažanga klimato kaitos srityje nuo 2015 metų Paryžiaus susitarimo sudarymo ir tai, ką reikia daryti dabar, kad nebūtų viršytas jo tikslas – apriboti klimato atšilimą iki 1,5 laipsnio Celsijaus, palyginti su ikipramoniniu laikotarpiu.

Jaunimo vaidmuo

Prieš ketvirtadienį prasidėjusią poilsio dieną jau buvo išplatintas visuotinės apžvalgos projektas, nors jame buvo tiek daug galimybių, kad toli gražu neaišku, kas bus galutiniame dokumente. Dabar pareigūnams teks tartis, kaip turėtų atrodyti ateitis ir ar reikėtų įsipareigoti palaipsniui atsisakyti naftos, anglies ir gamtinių dujų, kaip teigia klimato aktyvistai, daugelis ekspertų ir kai kurios valstybės, ar imtis švelnesnių priemonių.

Profesionalūs derybininkai, kurie dirbo rengdami variantus, perduos savo darbą vyresniesiems nacionaliniams pareigūnams, kurių daugelis yra ministrai ir kurie turės priimti sunkius politinius sprendimus.

S. Stiellas kritikavo dabartinį delegatams pateiktą tekstą kaip „postringavimo ir mažiausio bendro vardiklio pozicijų mišinį.“

„Taip, reikia eiti į kompromisus, bet ne dėl 1,5 laipsnio“, – sakė jis.

Derybininkai teigė, kad ES šalys, mažosios salų šalys, kurios dažnai nukenčia nuo klimato kaitos, ir kai kurios pažangios Lotynų Amerikos šalys vieningai ragina palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro. Nors ši priemonė sulauks didelio pasipriešinimo, pareigūnai yra įsitikinę, kad galutiniame tekste pirmą kartą bus įtrauktos nuorodos į iškastinį kurą, ir tai bus padaryta laikantis terminų, atitinkančių JT mokslines ataskaitas.

Neturtingųjų šalių atstovai ir klimato aktyvistai daro didelį spaudimą derybininkams dėl iškastinio kuro skirsnių.

„COP28 sėkmė priklausys ne nuo kalbų didelėse scenose, – sakė Ugandos klimato kaitos aktyvistė Vanessa Nakate. – Ji priklausys nuo to, ar lyderiai ragins teisingai ir sąžiningai atsisakyti viso iškastinio kuro be jokių išimčių ir išsiblaškymo.“

Tuo tarpu Azerbaidžanas ir Armėnija ketvirtadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame susitarė siekti taikos sutarties, ir padarė pažangą nustatant kitų metų COP29 konferencijos šeimininkus. Jame teigiama, kad Armėnija remia Azerbaidžano pasiūlymą rengti derybas, atsiimdama savo kandidatūrą.

Šalims nepavyko susitarti dėl kitų metų klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininko iš Rytų Europos, nes Rusija vetavo Europos Sąjungos šalis, o Azerbaidžanas ir Armėnija atmetė viena kitos pasiūlymus. Sprendimas dėl susitikimo vietos ir pirmininkavimo turi būti priimtas per kitą savaitę.

Penktadienio konferencijos tema buvo jaunimo diena – organizatoriai teigė, kad jaunimui labai svarbu dalyvauti klimato kaitos aktyvizme, nes COP28 priimami sprendimai labiausiai paveiks būtent juos. Manoma, kad penktadienį ir savaitgalį aktyvistai suintensyvins raginimus imtis ryžtingesnių veiksmų.

2023 12 08 11:39
Spausdinti